LA RIBERA D’EBRE APOSTA PER EINES QUE AJUDIN A LES EMPRESES DE LA COMARCA A MILLORAR LA RECERCA DE CANDIDATS.
Móra d'Ebre, 31 de juliol de 2018

Ribera d’Ebre VIVA ha realitzat el darrer any i mig 74 visites individualitzades a empreses riberenques per assessorar i donar resposta a les necessitats que aquestes tenen en el seu dia a dia, en molts casos per donar-los eines i avançar-se a situacions que es poden donar, com és la necessitat de cobrir una vacant d’un lloc de treball. En aquests casos, el primer que s’ofereix és la realització d’un mapa ocupacional per definir el perfil professional que s’ha de contractar, tenint en compte aptituds i competències necessàries per dur a terme la tasca encomanada. Fins a la data hi ha realitzats més de 130 mapes ocupacionals de 50 perfils professionals diferents, els més sol·licitats per l’empresariat riberenc; un dels més demandat és el d’administratiu/va.

Dinàmica grupal amb empresaris/àries observant una candidata que simula atendre una clienta

Però a més, quan es dóna aquesta situació, i una empresa es veu amb la necessitat de crear una oferta d’ocupació, la tècnica comarcal també acompanya a les empreses a definir bé el lloc de treball a cobrir, fer-ne difusió, seleccionar els perfils, fer la preselecció de persones candidates i l’entrevista personal, cobrint les diferents fases de la selecció de personal. El darrer any i mig des del Consell Comarcal s’ha participat en 90 processos d’intermediació, 25 dels quals en els primers mesos de l’any. En la difusió i selecció dels perfils sempre es tenen en compte les persones en recerca activa de feina de la comarca que reben un acompanyament des del nostre Dispositiu d’Inserció Sociolaboral.

El Mètode Grönholm a la Ribera d’Ebre, una iniciativa innovadora

Tot i ser un servei comarcal poc conegut, cada vegada compta amb una millor valoració per part de les empreses participants: “M’han facilitat eines molt bones i un coneixement molt útil a l’hora de contractar gent, i fins i tot per detectar situacions actuals a la feina”, explica Mari Carmen Porta, de Pescaporta, que recentment ha participat en una aquesta acció innovadora, en aquest cas una dinàmica grupal inspirada en en l’obra de teatre Mètode Grönholm  per aprendre a valorar competències i aptituds, molt útil de cara a contractar personal.

Així, tres empresàries i un empresari de la Ribera a qui prèviament se’ls ha fet el seu Mapa Ocupacional personalitzat, han simulat dur a terme un procés selectiu per cobrir una vacant del perfil d’administratiu/va, un dels perfils més demandats a la comarca com ja s’ha dit anteriorment, valorant in situ i amb el suport de les tècniques comarcals competències clau per aquest lloc de treball detectades en els diferents Mapes Ocupacionals realitzats aquestes empreses, com són la iniciativa, la flexibilitat i la gestió del canvi, l’orientació al client, i ordre i qualitat. Per poder-les valorar s’han simulat dues dinàmiques: una situació sobrevinguda en la qual s’havia d’atendre un client i l’organització i comprovació de 25 factures. “M’ha sorprès, és molt curiós veure diferents perfils i competències; un candidat pot ser molt bo per una cosa i un altre, per una altra. T’adones de la importància de saber valorar la necessitat que té l’empresa abans de decidir a qui contractes”, comenten la Pilar Ortega, de Trans CP, i Esther Garcia, d’Alter-Entorn. “Ara mateix no estem buscant a ningú però en qualsevol moment pot sorgir un imprevist o la necessitat de contractar una persona, i tot el que hàgim pogut avançar per encertar en el perfil que necessitem ben fet està”, considera Jordi Grau, de la Llibreria Can Solfa d’Ascó.

En aquesta iniciativa, per a la realització de les dinàmiques grupals també han participat quatre persones del Dispositiu que han simulat ser persones candidates per al procés de selecció. Per a elles, aquesta activitat, tot i no ser específica per a elles, sinó enfocada als empresaris, també els ha estat útil per avançar en el camí per trobar feina: “Havíem fet alguna cosa semblant en un curs del Dispositiu, i molt bé. El fet que fossin empresaris reals potser posava una mica més de pressió però ha estat molt interessant i tot ajuda a aprendre”, deien en sortir la Magda i la Rosa.

Persones en recerca activa de de la comarca participants del nostre Dispositiu, que van pendre part de la dinàmica grupal 

Un dels objectius del Ribera d’Ebre VIVA  és millorar la competitivitat de les empreses de la comarca, un factor clau per a la diversificació econòmica de la Ribera, una diversificació que passa per desenvolupar sectors estratègics: comerç, producte local, turisme, vitivinícola, oleícola i fruita dolça, i amb els quals des del Consell Comarcal es treballa des de l’any 2011, quan es va posar en marxa aquest programa de desenvolupament econòmic i local amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Formació i altres serveis a les empreses

La realització d’un mapa ocupacional i la intermediació laboral és un dels serveis a empreses que ofereix el Ribera d’Ebre VIVA a la comarca, però n’hi ha d’altres: recerca de finançament, internacionalització, producte turístic, plans de viabilitat i seminaris professionals per aportar coneixement sobre un sector i ajudar a les empreses i el seu equip humà a professionalitzar-se. A més, també s’han signat convenis de pràctiques no laborals en empreses, 10 l’any 2017 i 4 ja aquest any.