Ajuts PEAC – Línia 10.5. Innotrack innovació prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (FTN)
Termini
Del 14 de desembre de 2024 al 27 de gener de 2025
Qui ho pot sol·licitar?
Poden ser beneficiàries d’aquest ajut:
a) Empreses de la cadena alimentària i entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que presten serveis de distribució d’aliments, d’acord amb el que estableix l’article 3 de la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
b) Agrupacions o associacions d’empreses de la cadena alimentària o cooperatives agràries i les seves associacions o federacions.
10.5.3 Requisits i incompatibilitats específics de la línia
10.5.3.1 En el cas que les beneficiàries siguin empreses de la cadena alimentària i entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que presten serveis de distribució d’aliments.
En el cas que les entitats beneficiàries d’aquests ajuts siguin empreses, aquestes han de complir la condició de pime.
El servei extern d’assessorament tècnic objecte d’aquest ajut és la realització d’una auditoria, que ha d’incloure:
– La diagnosi de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, la identificació d’on es generen, en quina quantitat i les seves causes.
– La definició d’objectius estratègics de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, d’indicadors de seguiment i la metodologia de quantificació.
– La proposta d’accions de millora i mesures per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
10.5.3.2 En el cas que les beneficiàries siguin agrupacions o associacions d’empreses de la cadena alimentària o cooperatives agràries i les seves associacions o federacions.
Les entitats beneficiàries d’aquests ajuts han de ser representatives de les diferents fases de la cadena alimentària.
El servei extern d’assessorament tècnic objecte d’aquest ajut està destinat a l’elaboració d’un pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris, que s’ha de basar en els principis que defineix la Guia per a la implantació d’un pla de prevenció i reducció de pèrdues i malbaratament alimentaris a les empreses agroalimentàries que es troba publicada al web del departament competent en matèria alimentació i/o en les guies adaptades a les diferents baules i/o sectors per a la implementació d’un pla de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris, i en coherència amb el que estableix la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
10.5.3.3 Per a totes les persones beneficiàries de la sublínia
Els serveis externs d’assessorament tècnic objecte d’aquest ajut s’han de prestar per part d’un dels actors següents:
– Universitats
– Centres de recerca
– Centres tecnològics
– Entitats vinculades a universitats, centres de recerca o centres tecnològics. Aquestes entitats vinculades han de tenir per objecte la recerca, la transferència del coneixement o l’assessorament. A efectes d’aquesta Ordre, es consideren entitats vinculades aquelles que estiguin participades per una universitat, un centre de recerca o un centre tecnològic
– Centres de la xarxa TECNIO de Catalunya
– Persones assessores acreditades per ACCIÓ
– Entitats d’assessorament inscrites al Registre d’entitats d’assessorament agrari de Catalunya de nivell integral agrari i rural que acreditin experiència en matèria d’innovació en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris
– Persones físiques o jurídiques que acreditin experiència en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris
Se subvencionaran com a màxim dues sol·licituds d’ajuts INNOTRACK per persona beneficiària. Aquestes dues sol·licituds han de correspondre a sublínies diferents d’ajut INNOTRACK.
En cas que es presenti més d’una sol·licitud d’ajut INNOTRACK per a una mateixa sublínia INNOTRACK, es donarà tràmit d’audiència a la persona interessada per tal que decideixi per quina opta. Si, dins el termini d’audiència, la persona sol·licitant no dona resposta, es considerà vàlida la darrera sol·licitud presentada.
En cas que es presentin més de dues sol·licituds d’ajut INNOTRACK, es donarà tràmit d’audiència a la persona interessada per tal que decideixi per quines opta. Si, dins el termini d’audiència, la persona sol·licitant no dona resposta, es consideraran vàlides les dues darreres sol·licituds presentades.
El règim d’aquesta línia d’ajuts és el que estableix el Reglament (UE) 2023/2831 de la Comissió, de 13 de desembre de 2023, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis.
En cas que l’objecte de l’ajut estigui directament vinculat al sector agrícola, el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola.
Aquesta línia d’ajuts és incompatible amb els ajuts Cupons ACCIÓ, en cas de concedir-se amb la mateixa finalitat de projecte.
En el cas que el servei el presti una entitat d’assessorament agrari de Catalunya de nivell integral agrari i rural o una persona física o jurídica, als efectes d’aquesta Ordre, han de presentar tres certificats de bona execució en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, emesos per empreses que hagin rebut el servei.
En el moment de presentar la sol·licitud, cal presentar el document d’autoavaluació dels criteris de priorització amb la declaració de veracitat signada.
Què subvenciona?
L’objecte d’aquesta sublínia d’ajuts és la prestació d’un servei extern d’assessorament tècnic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, mitjançant una auditoria o l’elaboració d’un pla col·lectiu de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris.
S’inclou com a despesa subvencionable:
El cost del servei extern d’assessorament tècnic per part dels actors enumerats a l’apartat 10.5.3.3.
Per considerar aquesta despesa com a subvencionable, en el cas que el servei el presti una entitat d’assessorament agrari de Catalunya de nivell integral agrari i rural o persones físiques o jurídiques, als efectes d’aquesta Ordre, cal que l’entitat o les persones acreditin l’experiència en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris amb tres certificats de bona execució, emesos per empreses que hagin rebut el servei. Aquests certificats s’han de presentar en el moment de la justificació de l’ajut.
Les persones beneficiàries han de dur a terme les actuacions objecte dels ajuts i justificar-les en el termini de la convocatòria corresponent, per tal que es pugui procedir a la certificació i la comprovació de l’execució de les activitats previstes.
Quina quantitat em poden donar?
Segons la tipologia de persona beneficiària:
a) En el cas d’empreses de la cadena alimentària i entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que presten serveis de distribució d’aliments, l’ajut serà d’un 90% de les depeses elegibles, fins a un màxim de 10.000 euros per persona beneficiària.
b) En el cas d’agrupacions o associacions d’empreses de la cadena alimentària o cooperatives agràries i les seves associacions o federacions, l’ajut serà d’un 90% de les depeses elegibles, fins a un màxim de 15.000 euros per persona beneficiària.
Previsió de fins a 15.000€ en cas de beneficiaris a) de municipi de zones nuclears (Fons de Transició Nuclear) i de fins a 20.000€ en cas de beneficiaris b) de municipi de zones nuclears (Fons de Transició Nuclear).
Com el puc demanar?
Accedeix al tràmit en el següent enllaç.
Normativa relacionada:
Resum detalls
Ajuts PEAC – Línia 10.5. Innotrack innovació prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (FTN)
Dates
Del 14/12/2024 al 27/01/2025
Categories
Organisme gestor Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural