La Ribera d’Ebre és una comarca interior del sud de Catalunya, de les Terres de l’Ebre, amb una extensió de 827,3 km2, que té com a comarques veïnes el Baix Camp, la Terra Alta, el Segrià, Les Garrigues, el Priorat i el Baix Ebre.
Està formada per 17 pobles agrupats en 14 municipis: Ascó, Benissanet, Darmós, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Serra d’Almos, la Torre de l’Espanyol, Llaberia, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i Vinebre.
Els pobles de la Ribera d’Ebre són de petita dimensió, concentrant-se més de la meitat de la població en 3 pobles (Móra d’Ebre, Flix i Móra la Nova).
El clima riberenc està condicionat per la riquesa orogràfica. La intensificació de la calor a la vall del riu i la cubeta de Móra és un avantatge competitiu important als conreus agrícoles de la fruita dolça de pinyol (referent nacional i internacional, sent el préssec i la cirera els protagonistes principals), i les zones muntanyenques atorguen un caràcter peculiar als productes de la vinya i l’olivera.
L’agricultura ha estat una constant del creixement econòmic de la comarca fins que la indústria energètica, a principi de segle XX, va rivalitzar-hi. La fertilitat de la vall de l’Ebre, els vorals llimosos, la climatologia especial i les terres més àrides, on s’han implantat les xarxes de reg de suport, han afavorit una activitat agrària amb productes de reconegut prestigi als mercats nacionals i internacionals.
A les zones més altes de la Ribera, els conreus més estesos han estat la vinya i l’olivera, ambdós prou importants pel producte final que se’n deriva, i ben arrelats històricament a la comarca. Pel que fa a l’oli, la Ribera d’Ebre és probablement la comarca on hi convergeixen més varietats d’oliva del país. En el cas del vi, mereixen especial menció els vins blancs a la vora del riu, molt afruitats i de baixa graduació, i els vins negres de les zones muntanyenques, amb colors al most espectaculars.
Actualment, l’estructura socioeconòmica es caracteritza per l’important pes del sector industrial, especialment l’energètic, amb la construcció de les dues centrals nuclears a Ascó a mitjans del segle XX. Aquest fenomen va promoure la ubicació d’importants empreses a les vuit àrees industrials existents als municipis d’Ascó, Flix, Móra d’Ebre i Móra la Nova, que juntament amb els vivers d’empreses de Flix i Ascó i l’espai de coworking de Riba-roja, afavoreixin la ubicació de noves iniciatives emprenedores.
La indústria, sobretot l’energètica, ha anat desenvolupant-se al costat d’una agricultura cada cop més intensiva i professionalitzada, i d’un sector turístic que creix progressivament gràcies al patrimoni històric i cultural, i a les delicadeses gastronòmiques i agroalimentàries, cada vegada més professionalitzades i amb mes recursos.
En els darrers anys a la comarca es pot parlar de sis sectors considerats estratègics per l’ocupació que generen al territori, el nombre d’empreses que aglutinen i el seu potencial de creixement: la fruita dolça de pinyol, el sector oleícola, el sector vitivinícola, el sector comercial, el sector turístic i el producte local.