Nova trobada per definir l’estratègia comarcal de promoció industrial per captar inversions a la Ribera
Móra d’Ebre, 17 d’abril de 2023
Nova jornada de treball de la Taula Comarcal de Polígons Industrials de la Ribera, aquest cop al CoEbreLab de la nau del Molló. La trobada, organitzada pel Consell Comarcal dins de les actuaciones del Ribera d’Ebre VIVA per aquest 2023, ha servit per conèixer la tasca de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i els factors clau que influeixen en la captació d’inversions en un territori. A més, s’ha exposat l’experiència de la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT) de Tivissa, Pratdip i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, creada fa 28 anys arran del tancament inesperat de la central nuclear de Vandellòs I. També s’ha presentat la feina feta pels tècnics comarcals en el laboratori 5G Rural d’innovació social i digital del Molló, motor de l’àrea 5G rural més dinàmica del país, com una aposta d’alt valor afegit tecnològic per atraure inversions a la comarca.
Hi han assistit alcaldes i representants dels municipis implicats en la gestió dels vuit polígons industrials que hi ha actualment a la comarca: Ascó, Aubals de Móra la Nova, Camins Nous de Móra d’Ebre, el Molló de Móra la Nova, Ercros i la Devesa de Flix, i la Verdeguera I i II de Móra d’Ebre. En total, sense comptar els terrenys del polígon químic d’Ercros, a la Ribera hi ha 82,5 hectàrees de sòl industrial, amb 146 parcel·les i 84 empreses instal·lades, a més del CoEbreLab situat a la nau del Consell Comarcal del polígon del Molló, que en el seu primer any de funcionament acull 8 projectes innovadors al voltant de la tecnologia 5G.
“La Ribera necessita l’arribada d’empreses i l’enfortiment del teixit econòmic comarcal per poder fer front al tancament de les centrals nuclears. Hem d’aprofitar el bagatge dels tècnics comarcals i l’oportunitat definitiva que representen els Fons de Transició Nuclear per poder avançar en la direcció correcta”, ha dit la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, als membres de la Taula, amb la mirada posada a “construir entre tots un model econòmic alternatiu perquè els nostres pobles puguem continuar endavant” quan tanquin els dos reactors d’Ascó I (el 2030) i Ascó II (el 2032).
Factors clau per atraure inversions al territori
Al grup de treball ha participat una representant del departament d’Empresa i Treball experta en inversions. “La majoria de consultes per implantar-se a Catalunya estan relacionades amb l’àmbit de l’energia, la sostenibilitat i el reciclatge. De fet, si mirem les inversions multinacionals dels darrers cinc anys, veiem que els sectors més dinàmics han estat el tecnològic i digital, vinculat a les TIC i l’electrònica; el sector químic, amb projectes de packaging i de gestió de residus de plàstic; i el sector alimentari i de les ciències de la vida”, diu Isabel Carranza, Senior Project Consultant del Catalonia Trade & Investment de la Generalitat, que va poder conèixer de prop el CoEbreLab i creu que aquest projecte comarcal “té un potencial de futur molt gran per fomentar i atraure talent al territori”, un factor “clau” en la captació d’empreses.
Carranza veu en territoris de fora de l’àrea metropolitana, com la Ribera d’Ebre, “punts forts, com la disponibilitat d’espai i la reducció dels costos”, qüestions “determinants” en la decisió empresarial per escollir un emplaçament. I ha posat com a exemple l’aterratge de l’empresa austriaca Kronospan a Tortosa o la multinacional sud-coreana Iljin a Mont-roig del Camp, per dir que “per captar inversions cal estar molt preparats, anar tots a una i treballar conjuntament a tots els nivells. Una inversió d’alt valor afegit és una cursa de fons durant la qual van sorgint complicacions, que cal resoldre, i no sempre depén d’un mateix, per això cal estar ben coordinats”.
Des d’ACCIÓ consideren “primordial” el paper de les administracions més properes: “Cal estar al cas de les noves tendències industrials, conèixer amb profunditat el teixit del municipi i la comarca i saber veure les oportunitats de negoci, oferint transparència en la informació des del primer moment. Les empreses que generen valor i ocupació, i que volen créixer i consolidar-se en un territori, busquen obrir nous mercats i incentius econòmics, però també estabilitat i suport polític, talent, i coneixement profund de la realitat local, dels procediments, de la legislació, suport en els tràmits… I, sobre tot, calendaris endreçats i coordinats”.
El cas de la MIDIT i Vandellòs I
La segona ponent de la jornada, Izascun Cendegui, ha explicat l’estratègia la MIDIT per fer front a l’impacte de l’accident nuclear de Vandellòs I l’any 1989, on “vam constatar que el model nuclear és finit”, en aquest cas “d’un dia per l’altre”. La coordinadora de la Mancomunitat ha defensat “l’aposta conjunta de diferents ajuntaments per trobar un posicionament econòmic alternatiu” al territori, des de 1995. En aquest temps, la MIDIT ha impulsat plans de desenvolupament local; un polígon industrial estratègic, que amb els anys es va haver d’ampliar, i la construcció d’una nau que inicialment va ser ocupada per una multinacional, però que des de 2015 acull una empresa agroalimentària del territori amb un projecte que avui genera 150 llocs de treball. Per a Cendegui, “les taules de treball i la col·laboració entre el sector públic i privat han estat molt importants. Per veure resultats en la diversificació economica cal comptar i cooperar amb les empreses i la gent del territori, i avaluar constantment per detectar si cal plantejar canvis en l’estratègia”.
En el cas del territori veí, on l’any 2035 està anunciat el tancament del reactor Vandellòs II, van apostar per compartir una visió conjunta, planificant i desenvolupat eixos de treball comuns per enfortir el sector turístic i reconvertir l’agroalimentari dels tres municipis mancomunats, especialitzant-se com a territori energètic i generant escenaris de confiança amb el sector privat perquè inverteixi i generi ocupació. A més, l’activitat de la MIDIT ha conviscut des dels seus inicis amb el desmantellament de la central Vandellòs I, i de fet una de les estratègies que han explorat ha estat la reutilització dels terrenys que ocupa el reactor nuclear després de més tres dècades sense activitat. Conèixer altres territoris i experiències similars, com el tancament del complex alemany de Lubmin, que una delegació de la MIDIT va visitar anys enrere, ha ajudat en aquest camí.
Així, els assistents van poder conèixer un projecte de reindustrialització en el qual el territori veí treballa, al voltant de la Innovació en la indústria nuclear: Protonteràpia a la central Vandellòs I, basat en el tractament emergent del càncer amb protons, menys agressiu que la radioteràpia, però avui dia restringit a pacients infantils i limitat per les pròpies característiques d’aquesta tècnica, basada en energia nuclear. Aquesta inversió, que estalviaria 34M d’euros del desmantellament de la central en desús, passa per no desmantellar les instal·lacions de l’antiga central, sinó donar-hi un nou ús per captar empreses del sector biomèdic i aeroespacial, tot “un canvi de mentalitat en el que ha representat la central al territori”, ja que “després de tot, ofereix un escenari positiu de la indústria nuclear a casa nostra”, segons Cendegui.
Més accions de la Taula Comarcal de Polígons del REV
Aquesta és la tercera trobada de la Taula Comarcal de Polígons Industrials, que aquest any 2023 també impulsarà una jornada d’innovació empresarial per promoure la col·laboració entre els agents riberencs, i una sortida amb empresaris per conèixer com estan enfocant la transició industrial i energètica altres territoris amb realitats similars. La jornada s’emmarca en l’estratègia conjunta de promoció i dinamització econòmica dels sectors estratègics de la comarca, impulsada pels tècnics comarcals del Ribera d’Ebre VIVA des de 2012, i que en el cas de la Taula de Polígons Industrials treballa des de fa un any per incentivar el sector empresarial riberenc, atraure noves inversions i dinamitzar les àrees industrials existents.
“Si volem reindustrialitzar la comarca necessitem projectes i empreses, i una estratègia conjunta de comarca. A més és important enfortir la relació i el diàleg entre el sector públic i privat, i continuar col·laborant per fer front als nous reptes”, ha dit la tècnica comarcal de Prospecció Empresarial, Serrat Ramon, davant la preocupació pel monocultiu del sector energètic i la desindustrialització detectada en el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la Ribera d’Ebre, després de la COVID, que va impulsar la creació d’aquest grup de treball.
Tota la informació actualitzada dels polígons industrials de la Ribera es pot consultar al web del REV, una eina impulsada l’any passat des de la pròpia Taula Comarcal per construir una estratègia industrial conjunta i donar visibilitat als actius riberencs, també a les empreses. A més del mapa interactiu, el web ofereix un cercador d’empreses per municipi, polígon i activitat.
La indústria és el principal sector econòmic a la Ribera d’Ebre, seguit a molta distància pel sector serveis amb un 10,3% del VAB, la construcció amb un 2,5% del VAB i el sector primari amb un 1,2% del VAB. Pràcticament la totalitat del sector industrial es centra en el subsector de l’energia dominant la distribució del VAB amb un 97,6% i liderant el creixement del sector amb un destacable del 2.6%. Més informació al web del Ribera d’Ebre VIVA.
Noticia redactada pel servei de premsa del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre
*El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.