10 RIBERENCS/QUES FINALITZEN LA FORMACIÓ EN PODA, MOLT SATISFETES DELS CONEIXEMENTS ADQUIRITS
Ribera d'Ebre, 17 de desembre

El passat dilluns, darrer dia del curs, les persones assistents van recollir el títol d’Auxiliar d’agricultura especialitzat/a en poda de la mà de Sergi Borràs, vicepresident del Consell Comarcal, després d’haver participat en un curs de formació que el Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA va posar en marxa el passat mes de novembre de 145 hores realitzat al Centre d’Empreses de Flix, pensat per a totes aquelles persones en recerca de feina que volguessin trobar una feina més qualificada en el món agrícola, demanda que per altra banda és constant en les empreses de la comarca.

Durant aquests mesos el curs, ha tractat sobre el mateix terreny temàtiques molt pràctiques desprès de la teoria i de forma molt personalitzada. De fet, en les classes pràctiques hi havia 1 professor per a cada 5 persones, aconseguint un aprenentatge molt proper, capaç de resoldre qualsevol dubte que pogués sortir. Durant aquestes pràctiques els alumnes han après com es poda: l’olivera, la vinya, el cirerer, el presseguer i com s’empelta l’ametller.

Un cop finalitzada la formació, aquelles persones que vulguin tindran l’oportunitat de realitzar pràctiques no laborals en empreses de la comarca  que els permetrà consolidar tot el què han après.

Visita a empreses

Així mateix, després de diverses setmanes de formació, les persones participants han pogut visitar dues empreses de la comarca de l’àmbit agrícola. Aquestes visites són un dels aspectes més valorats pels alumnes que s’han format, ja que els permet conèixer la realitat d’aquest món laboral.

En aquesta ocasió, es va visitar l’empresa Gran Bouquet de Riba-roja d’Ebre, on els propietaris, en Santiago Querol i la Rosa Colsa, els van explicar el funcionament d’una explotació oleícola amb plantacions en intensiu i allò que busquen en un treballador. En Santiago els va dir que “És important que us adapteu perquè el què val per un arbre, no serveix per un altre”; “és necessari saber escoltar i aplicar allò que us diuen, a vegades dius de fer les coses d’una l’altra forma i però se segueixen fent igual” i també “Es valora que escolteu atentament les explicacions… És important que pregunteu, ho preferirem i així evitar errors i malentesos”; per la seva banda, la Rosa destacava “valorem que els currículums estiguin adaptats” i els animava a “destaqueu allò que interessa per l’oferta a la que us presenteu”.

Una altra visita realitzada ben diferent va ser a l’empresa de cireres L’Argatà de Garcia, que aposta per explotacions en producció integrada i no intensives per tal d’aconseguir unproducte de màxima qualitat. Així en Manel Romero, propietari i responsable de la poda, els va explicar “l’arbre encara que estigui ens silenci ens està parlant…l’has de mirar, analitzar veure què t’està demanant” “a vegades ajuda veure què està fent el company”, per altra banda en Manel els va insistir que“buscar la qualitat del producte implica una manera de fer….”.

Bona valoració

La valoració dels alumnes al curs és molt positiva ja que ressalten que la possibilitat de realitzar pràctiques al camp ha servit per poder posar en acció les tècniques i els coneixements adquirits, sobretot perquè han tingut la oportunitat d’emprar diverses eines que desconeixien, en la majoria dels casos, com una motoserra, una desbrossadora o unes estisores elèctriques… i perquè han pogut practicar en el terreny, fent augmentar la seva confiança durant la realització del treball.

A més, també destaquen que l’atenció i els continguts impartits pels professors ha estat molt positiva, que sempre han estat al seu costat donant una atenció molt personalitzada.

Nova formació pel 2020

Aquest ha estat el darrer curs d’enguany, el qual està previst que es realitzi novament durant el 2020, juntament amb tres formacions més: “Ajudant de cuina i rebosteria”, “Cuidador/a de persones dependents”, professions realitzades amb anterioritat i com a novetat està previst una formació de “Peó de celler i molí d’oli”.