UNA PROPOSTA DE 30 POSSIBLES RUTES TANCA L’ANY 2019 DEL PROJECTE COMARCAL D’ITINERARIS DE SENDERISME I CICLOTURISME
Ribera d'Ebre, 18 de desembre

El Consell Comarcal de Ribera d’Ebre ha tancat aquest mes de desembre l’acció plantejada per aquest any 2019 en relació al projecte comarcal d’oferta d’itineraris i propostes de senderisme i cicloturisme, que s’engloba en el marc del projecte Treball a les 7 Comarques. En concret, el dijous dia 12 de desembre es va presentar una proposta al voltant de 30 rutes dirigides a diferents segments de públic i vinculades a diferents temàtiques, en una reunió en amb els membres que conformen l’espai de treball per al senderisme i cicloturisme.

En aquesta reunió es van estudiar amb detall cadascuna d’aquestes rutes, amb l’objectiu d’avaluar i validar el contingut de les mateixes, introduint els canvis necessaris i establir una priorització entre les rutes proposades per tal d’acabar seleccionant en el futur, les més indicades. Les propostes van des de propostes de mig dia, un dia o propostes de diversos dies dins d’un itinerari supracomarcal.

Aquest itineraris hauran de disposar d’un labbel o garantia de qualitat com a propostes avalades per Turisme de la Ribera d’Ebre.

Al llarg de tot l’any 2019, i amb continuïtat durant el 2020, el Consell Comarcal de Ribera d’Ebre ha estat treballant per estructurar l’oferta de senderisme i cicloturisme a la Ribera d’Ebre, i estructurar productes turístics en aquest àmbit que ajudin a posicionar la comarca com un destí apte per a la pràctica d’aquestes activitats. En definitiva, el projecte va néixer de la necessitat de posar fi a l’oferta atomitzada d’itineraris de senderisme i cicloturisme a escala local i potenciar-la donant-li una visió comarcal.

Les arrels del projecte van néixer amb una anàlisi inicial dels diferents itineraris a la comarca i així conèixer quin és el punt de partida. Posteriorment, s’ha treballat per definir l’estratègia i model d’estructuració del senderisme i el cicloturisme a la comarca. Per fer-ho, ha demanat suport i idees a un espai format per 11 entitats i empreses vinculades al senderisme i cicloturisme de la Ribera d’Ebre, de fòrum de debat, consens i coordinació del projecte. També s’han realitzat un gran nombre d’entrevistes a agents públics i privats vinculats a aquesta pràctica per conèixer amb detall tota l’oferta existent.

Durant el mes de setembre, el Consell Comarcal va presentar la proposta d’estratègia i model tant a les entitats i empreses que formen part de l’espai de treball per al senderisme i cicloturisme de la Ribera d’Ebre, com als ajuntaments de la comarca.

Durant el darrer trimestre de l’any, s’ha executat la quarta -i última- fase d’aquesta primera etapa. L’objectiu era definir una proposta concreta d’itineraris que contribueixin a la revalorització del patrimoni cultural de la Ribera, del riu, del paisatge i dels productes agroalimentaris, i posteriorment classificar-los per diferents temàtiques, diferents usos (a peu, bicicleta, e-bike…) i per a diferents segments de turistes (familiar, sèniors, esportiu..).

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i forma part del pla d’acció per al desenvolupament turístic de la Ribera d’Ebre, i concretament a la línia estratègica de creació de nous productes turístics.