CICLOTURISME A L’ENTORN DELS RIUS – EL CAS LE LOIRE À VÉLO
GR99 tram Flix-Móra
Mora d'Ebre, 29 de novembre de 2016

CICLOTURISME A L’ENTORN DELS RIUS – EL CAS “LE LOIRE À VÉLO”

La utilització de la bicicleta com a mitjà de transport diari o com a via per descobrir un territori durant èpoques de vacances, està en ple creixement. L’oferta de cicloturisme no para de créixer i els seus adeptes cada vegada són més, tant entre la població de Catalunya com entre els visitants estrangers. El turisme de bicicleta ofereix moltes possibilitats per gaudir de les vacances i/o estades de lleure, sigui quin sigui el nivell físic i els acompanyants de viatge.

Un bon exemple d’aquesta tendència i de les possibilitats que ofereix el cicloturisme per un territori rural és el cas del riu Loira, a França, on ja fa més de 20 anys es va crear la ruta cicloturista “La Loire à vélo”.  Aquesta ruta va ser impulsada pels agents del territori, concretament la Région Centre Val de Loire i la Région Pays de la Loire, i segueix tot el transcurs del riu Loira al llarg de més 800 quilòmetres totalment adequats i senyalitzats, entre Cuffy, al centre de França, i Saint-Brévin-les-Pins, a la costa atlàntica molt a prop de Nantes. La ruta alterna camins de poca circulació, vies verdes i carrils-bici, i part de la mateixa ruta ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La ruta forma part del Eurovelo 6 o “Ruta dels rius” que creua 10 països europeus des del Mar Negre a l’Oceà Atlàntic al llarg de 3.650 quilòmetres seguint el curs del Loire, Rin i Danubi.

L’activitat cicloturista vinculada a aquesta ruta, amb gairebé 1 milió de visitants l’any 2015, va comportar un impacte econòmic de més de 30 milions d’euros, el doble respecte a fa 5 anys segons els propis gestors. Entre els atractius de la ruta destaca el patrimoni cultural, especialment  identificat amb els castells del Loira, la diversitat dels seus paisatges, la gastronomia i l’oferta enoturística d’algunes de les zones per on transcorre. La despesa mitjana dels visitants d’aquesta ruta és de 80 euros al dia, augmentant a 89 euros en el cas dels visitants estrangers.

La web de promoció de la ruta ofereix a més tot tipus d’informació, amb un cercador de serveis, entre els què s’inclouen allotjament, transport d’equipatge, lloguer de bicicletes, guies, mapes, adreces i direccions d’assistència permanent. A més, s’ha creat un segell de qualitat Accueil Velo que agrupa 400 establiments i serveis vinculats a allotjament, empreses de lloguer i reparació de bicicletes, oficines de turisme i espais de lleure com castells, museus, centre d’oci o cellers que es troben a menys de 5 km del riu. A cada un d’aquests establiments se’ls demana uns requisits, alguns d’ells d’obligat compliment i d’altres opcionals, per millorar el seu posicionament. A tots se’ls facilita un logo identificatiu de formar part del projecte. La Guia Pràctica d’aquesta certificació es pot consultar aquí.

Aquest és un bon exemple del potencial que pot tenir la creació d’una ruta turística a l’entorn d’un riu emblemàtic com és l’Ebre, i els beneficis econòmics i també socials que pot representar pels habitants del territori, malgrat les diferències que hi puguin haver a nivell de traçat o tipus de paisatges.

La ruta del Loira és també un bon exemple per al riu Ebre de cooperació i treball en xarxa entre actors públics i privats per aconseguir un posicionament en els mercats internacionals, especialment en el cicloturisme.