UNA APOSTA PER LA PROFESSIONALITZACIÓ D’UN SECTOR QUE CADA VEGADA TÉ MÉS OCUPACIÓ
Mora d'Ebre, 22 de desembre 2020

Amb l’acte de lliurament de diplomes del passat dia 14  de desembre va finalitzar el curs de cuidar de persones dependents, que ha comptat amb la participació de dotze dones, i una d’elles ja va trobar feina abans de finalitzar el curs.

El curs va començar el 13 d’octubre i ha tingut una durada de 170 hores. Ha servit per formar-se específicament en dependència, primers auxilis, cura higiènic-sanitària i suport domiciliari, i també en competències bàsiques i competències transversals, amb l’objectiu de facilitar la incorporació de les participants al món laboral. També ha preparat les participants per fer la prova d’accés al Certificat de Professionalitat (CP) Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions, un títol homologat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i que permet treballar en el sector de la dependència, sigui en una residència o en l’entorn domiciliari, com a professional remunerat. Cal tenir en compte que aquest és un dels perfils més demandats a la comarca i que, durant el 2020, ha experimentat una forta demanda com a resultat de la crisi sanitària de la Covid-19, ja que hi ha un augment important de demanda d’atenció als domicilis, entre altres motius, pel tancament temporal dels centres de dia i l’enduriment quant a condicions d’accés a residències.

Lliurament de diplomes

Durant l’acte, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va tornar a posar l’accent en la importància d’aprofitar els recursos que s’ofereixen des del projecte Ribera d’Ebre VIVA, i així formar-se i professionalitzar-se per trobar feina. Per la seva banda, la tècnica d’Inserció Roser Molas va explicar que l’acompanyament que es fa a les persones que hi participen suposa “tot un procés per apoderar-se i ser actiu i positiu a l’hora de buscar feina, conèixer tècniques, descobrir oficis i habilitats i professionalitzar-se”.

Visita virtual a empreses

Un dels aspectes més valorats per les persones que es formen en els cursos de Ribera d’Ebre VIVA, són les visites a empreses del territori, ja que els permet conèixer la realitat del món laboral per al qual s’estan formant. L’experiència i descobrir diferents tipus de servei d’atenció a la persona i, per tant, de sortides laborals després del curs, els ajuda a definir les seves prioritats i quin tipus de feina els agradaria fer un cop acabada la formació.

Per aquest motiu, en l’edició d’enguany no hem volgut perdre aquesta oportunitat i s’han fet aquestes visites en format virtual a causa de les mesures de prevenció per la Covid-19. En aquest sentit, les participants han pogut conèixer la realitat de diferents entitats de la comarca que ofereixen aquests serveis com són els pisos “Les Llars del Jeroni Moragues”, la Residència de Mora la Nova i el Servei d’Atenció Domiciliària gestionat pel Consell Comarcal, veient diferents maneres de treballar d’un mateix lloc de treball, però coincidint en el fet que és una personal fonamental en el servei, ja que és la que obté informació de primera mà de les persones que s’atenen.

En la intervenció de la Cristina Micó directora de Les Llars, els va dir que valoraven “que siguin persones obertes, empàtiques”; “que sàpiguen treballar en equip i amb capacitat per adaptar-se i gestionar el canvi, ja que a vegades en qüestió de segons has de deixar de fer una tasca per fer-ne una altra o que s’han de fer tasques d’atenció directa a les persones, però també tasques de suport a la neteja o la bugaderia” “que en moments d’estrès sigui una persona calmada i resolutiva” i va acabar dient “al final amb el temps les tasques s’aprenen en canvi el fet de saber tractar amb les persones es té o no es té ”.

Per la seva part la Montse Llombart, directora de la Residència de Móra la Nova, va comentar que busquen persones “que els agradi la feina que fan, sovint és vocacional i t’ha d’agradar el tracte amb la persona i han de saber entendre el procés d’envelliment dels residents tant personal com emocional”, també és important “saber empatitzar sense tenir una actitud paternalista”, que siguin “persones que mantinguin el respecte, el compromís i que tinguin una actitud mediadora sabent reflexionar i buscar una solució al conflicte”.

En canvi l’Anna Rel, coordinadora de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal, va destacar que en el servei d’atenció domiciliària ” el/la treballador/a està sol al domicili, per tant ha de tenir iniciativa, s’ha de saber planificar i organitzar, alhora que hi ha una part de creativitat, ja que no hi ha cap dia igual i amb un part de tasques que has de saber proposar” també va destacar la importància de la “comunicació, saber explicar les coses i demanar si s’ha entès o anar amb compte amb els gestos, les mirades…” i que sovint “hi ha una tasca educativa que suposa ensenyar a saber fer activitats quotidianes del dia a dia com fer la compra, la neteja de la casa….”

Per últim, les 3 entitats van comentar que excepcionalment per la necessitat generada per la covid-19 poden contractar persones que hagin fet un curs com el realitzat des de Ribera d’Ebre VIVA, però les persones han de tenir el compromís de realitzar a posterior alguna de les formacions reconegudes com podria ser el CP d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions.

Estada de pràctiques no laborals

Una vegada finalitzada la formació, les persones que ho desitgin podran complementar-la amb un període de 40 hores de pràctiques no laborals en entitats de la comarca, les quals s’iniciaran a  principis de 2021.

Valoració més que positiva

Les participants al curs el valoren de manera molt positiva i, tal com explica la Sílvia Company, una de les alumnes, “el fet que la meitat del curs s’hagi hagut de fer en línia no ha suposat un entrebanc tan complicat com el que m’havia imaginat inicialment. Al final  s’ha pogut fer i, tot i que és un curs d’iniciació, ens obre les portes tant al curs de professionalitat com a poder començar a treballar en domicilis per començar a tenir experiència”. En aquest sentit, tot i el canvi de format, igual que en altres edicions, un dels aspectes millor valorats han estat les “estades” a empreses, perquè és als llocs on es fa la feina on realment veus i entens el que suposa treballar en aquest sector.

Recursos comarcals per persones que busquen feina

Al llarg de 2020, més de 190 persones s’han inscrit al Dispositiu  Ribera d’Ebre VIVA amb l’objectiu de trobar feina o millorar les seves condicions laborals. Estar-hi inscrit els ha permès assessorament per part de les tècniques comarcals, amb qui fan un itinerari personalitzat consensuat i  adaptat a les seves necessitats. Aquest itinerari inclou cursos de formació, tallers d’habilitats i competències personals, monogràfics, d’informàtica i l’accés a les dues Aules de Suport que hi ha a la comarca, a Mora la Nova i a Flix, on tenen atenció per part d’una orientadora, accés a ordinadors i a un recull d’ofertes laborals i formatives que s’actualitzen setmanalment. Més informació al web del Ribera d’Ebre VIVA .

Durant el 2021 està previst que es torni a repetir una nova edició del curs de cuidador/a de persones dependents a més d’altres formacions en altres àmbits com seran els cursos d’especialització en poda, operari/ària de celler i molí d’oli i ajudant de cuina i rebosteria.

Aquestes accions formatives estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i es decideixen a partir de les necessitats i demandes de la comarca, ja que l’objectiu és donar resposta al mercat laboral de la Ribera d’Ebre.