ALUMNES DEL CURS DE CUINA A PUNT PER TROBAR FEINA!
Ribera d'Ebre,12 de setembre de 2019
El divendres 30 d’agost es va celebrar l’última sessió de les classes teòrico-pràctiques del curs d’ajudant de cuina i rebosteria, que ha tingut molt bona repercussió. Abans que la gran majoria de l’alumnat engegui l’etapa de pràctiques en restaurants i establiments de la comarca, una de les persones que han fet el curs ha aconseguit inserir-se ja com a ajudant de cuina a un restaurant de la comarca, i dues més han realitzat pràctiques en establiments aconseguint un retorn molt positiu per part de les persones responsables dels restaurants.
Les altres 7 persones durant el mes de setembre realitzaran pràctiques en restaurants i establiments de la comarca com ara el Missamaroi i el Càmping de Tivissa, Hostal La Creu, Le Loup i Poliesportiu de Móra d’Ebre, La Pansa de Riba-roja d’Ebre, Lo Pont de Flix, a l’establiment de menjars per emportar La Llar i a la Pastisseria Valero.
“He après a fer les coses bé i no pas a la meva manera” – Pilar, alumna
Les bones sensacions d’aquest curs es van reflectir clarament en l’acte final de les classes teòrico-pràctiques, quan en les intervencions d’alguns dels alumnes es feia evident que la satisfacció era una de les sensacions més habituals. «Estic molt contenta amb el curs, perquè em veig preparada i me’n duc coses molt positives», reflexionava la Lídia. D’altra banda, alumnes com la Pilar o l’Alberto esmentaven que el curs els ha canviat la perspectiva a l’hora de cuinar, ja que «he après a fer les coses bé i no pas a la meva manera», deia la Pilar. L’Alberto afirmava que el curs l’ha motivat «a continuar treballant en el sector, ja que tot el què sabia fer i el què aprés m’ha servit per reforçar-me, ha estat un curs molt enriquidor».
Paral·lelament, el docent del curs, Nacho Rodríguez, va exposar algunes dades interessants, com per exemple que s’han treballat fins a 250 plats, alguns dels quals es van poder tastar durant la jornada. Rodríguez va destacar que cada dia es treballava en parelles i cadascuna cuinava una part d’un menú de 5 plats: un entrant (sopes o amanides), un primer plat (pasta, arrossos, ous…), un segon plat (carn o peix), una guarnició elaborada amb tècniques concretes, i un postre.
El docent també va fer especial èmfasi en el protagonisme que han tingut les persones que han fet el curs, ja que ell no ha manipulat els aliments en cap moment. Segons Rodríguez, això ha facilitat que l’alumnat es sentís motivat durant tot el taller per seguir progressant professionalment, un procés pel que el docent va remarcar la importància de mantenir valors personals com la modèstia i la constància a l’hora de treballar com a necessaris.
Per últim, Rodríguez va insistir en la necessitat de posar el focus d’atenció en la higiene sanitària que requereix una professió com la cuina, ja que és un dels punts que poden afectar, per bé o sobretot per mal, a la qualitat del producte final.
En la celebració d’aquest acte final també es va comptar amb la presència de la vicepresidenta de l’Àrea d’atenció i serveis a les persones del Consell Comarcal, Teresa Agné, així com de la regidora d’Atenció a les persones, Salut i Dones de l’Ajuntament de Miravet, Carme Benaiges.
En les seves intervencions, que van suposar l’inici de l’acte, Agné va destacar l’aposta que es vol fer des del Consell Comarcal per la formació com a motivació per a les persones que estan a l’atur o en processos de recerca de feina, mentre que Benaiges va subratllar la satisfacció de l’Ajuntament de Miravet pel fet d’haver pogut celebrar el curs al casal municipal, a més d’obrir la porta a la possibilitat d’utilitzar en el futur altres instal·lacions per aquestes finalitats.
Qui tampoc va faltar a la cita va ser Òscar Torrent. El coordinador del centre de formació Motivacció Formació va aprofitar el moment per engrescar l’alumnat a l’hora de buscar feina perquè, després de realitzar aquest curs tan pràctic, està «convençut» que totes i tots les/els alumnes estan preparats per treballar en qualsevol cuina. Torrent va destacar també l’aposta del Consell Comarcal per oferir una formació que dóna tant pes a la pràctica, sortint-se de l’habitual, donant encara més valor al curs realitzat.
Aprenent dels professionals de la comarca!
Una d’elles, al Restaurant Pas de l’Ase, on Marc Gaixet va explicar com s’organitzen per partides i quina feina es fa a cadascuna: plats calents, freds i postres. Gaixet va destacar allò que valora del seu personal: «aquí s’ha de fer de tot, i si acabes la teva feina ajudes als altres». Segons el propietari del restaurant, saber «gestionar els moments de més tensió quan algun company no et diu les coses de la millor manera o quan surt un problema» és una de les coses més importants per poder treballar en equip, deixant clar que cal «deixar-se ensenyar, perquè si et donen unes pautes, no són perquè sí, sinó que hi ha un raonament».
Per últim, Gaixet va explicar que «és molt important ser curós amb els productes perquè són diners» i va afegir que a l’hora de controlar els costos «és molt important realitzar un bon reaprofitament, intentar que no sobrin productes, o revisar bé la matèria prima quan arriba».
La segona visita va ser a l’Hospital Comarcal, on Toni Biarnes va explicar la forma de funcionar d’una cuina de restauració social, destacant que té certa similitud a una “fàbrica” per estar distribuïda com si es tractés d’una línia de producció: la zona de recepció de mercaderies – emmagatzematge, la zona d’elaboració de freds i calents, la zona d’emplatat i la zona de sortida cap a les habitacions, a més de tenir una zona específica per neteja.
Per Biarnes, l’ordre en el magatzem és molt important perquè cal «saber sempre què fa falta i trobar les coses ràpid quan les busques». Paral·lelament, la rapidesa també és un factor clau especialment a l’hora d’emplatar, per «respectar la cadena del fred dels productes».
I abans de cloure la visita, Biarnes va deixar clar que la «bona presència, la motivació, el respecte pels companys i la higiene» són quatre punts que no poden faltar mai en una cuina.
Amb el curs d’ajudant de cuina i rebosteria acabat, el Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA seguirà donant continuïtat a l’oferta de formació. El proper curs serà el d’auxiliar d’agricultura especialitzat en poda. Les inscripcions per a realitzar-lo ja estan en marxa. Al llarg d’un total de 145 hores, es treballaran tècniques d’empelt però sobretot de poda, de fruiters, oliveres i vinya, però també l’aplicació de productes fitosanitaris nivell bàsic, a més de visitar empreses del sector entre altres.
Aquestes formacions estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i es decideixen a partir de les necessitats i demandes de l’empresariat de la comarca, ja que l’objectiu és donar resposta al mercat laboral de la Ribera d’Ebre.