CUINANT UN NOU FUTUR LABORAL
Móra d'Ebre, 7 d'agost de 2019
El primer pas quan estàs buscant feina és fer una reflexió de quina és la teva situació personal, sobre què vols treballar i sobretot analitzar i potenciar els teus punts forts.
En molts casos, pot ser una oportunitat per reciclar-se o conèixer nous àmbits laborals i així poder ampliar les oportunitats de trobar feina. Amb aquest objectiu, i coneixedors de les necessitats del mercat laboral de la nostra comarca, el Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA ha organitzat una nova edició del curs de cuina i rebosteria de 250h, que inclou pràctiques en empreses de la comarca.
Així, una desena de persones van començar el passat dilluns 17 de juny el curs que compagina classes teòriques amb altres de pràctiques en un restaurant de Miravet que representen el 70% del temps, i que permet, d’aquesta manera, conèixer des de dins el món de la restauració en la cuina real.
L’objectiu és explicar els processos de preelaboració, preparació, presentació i conservació de tota classe d’aliments i definir possibles menús i ofertes gastronòmiques. La idea és que, al final del curs, totes les persones participants siguin capaces d’aplicar les tècniques apreses amb autonomia, així com també aconseguir trobar un equilibri entre la qualitat i els objectius econòmics establerts, i respectar les normes i pràctiques de seguretat i higiene en la manipulació alimentària. La metodologia que s’està portant a terme és crear un menú sencer diari, i les persones es van rotant perquè cada dia els hi toqui una partida gastronòmica diferent per simular el funcionament real d’una cuina. Un cop finalitzat el curs es preveu que les persones puguin complementar la formació amb una estada de pràctiques en algun restaurant de la comarca.
A més de la formació especialitzada, el curs també inclou tallers en tècniques de recerca de feina i en actituds i habilitats que es consideren necessàries per treballar amb èxit en aquest món, des de treballar en equip a saber organitzar-se o planificar una tasca, la constància o la creativitat. Per altra banda, les persones formaran part del Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA des del qual se’ls farà un pla personalitzat a mida, acompanyant-los a l’hora de trobar feina.
“Em vull dedicar a la cuina, i guanyar-m’hi la vida”
Alguns testimonis d’aquest curs, ens han explicat el seu motiu per apuntar-s’hi i què n’estan obtenint:
La Maria Pilar és una veïna de Móra la Nova de 54 anys. Ha estat 23 anys com a cambrera a un restaurant de la zona. Tal i com ens comenta, està a l’atur ”des de fa 7 anys, i com que gairebé tota la meva vida em vaig dedicar al sector de la restauració com a cambrera, he decidit fer aquest curs perquè sempre m’ha interessat conèixer més l’especialitat d’estar a dins, a la cuina; i, sobretot formar-me i reciclar-me per poder tornar a entrar al mercat laboral de forma més específica. El curs és una oportunitat per apropar-nos al mercat de treball i ampliar les nostres possibilitats i expectatives per accedir al món laboral un cop finalitzi el mateix”
En Khalid és un veí del Masroig de 18 anys. “Vaig decantar-me per aquest curs perquè m’agrada la cuina i vull poder tenir un diploma per aconseguir feina i treball un cop finalitzat el curs. Tot el que estem aprenent amb les classes pràctiques és molt interessant i espero poder aplicar després en el mercat laboral treballant en una cuina. Per mi la finalitat d’aquest curs és millorar la meva qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral a través de la cuina”.
La Maria Teresa és una veïna de Móra la Nova, té 54 anys i al llarg de la seva trajectòria laboral ha exercit bàsicament en el sector dels serveis de neteja. Ara, amb aquest curs, es mostra molt satisfeta perquè “en un futur proper em pot suposar una sortida laboral. L’objectiu és aquest. Si no, no el faria”. Tot i considerar-se habilidosa a la cuina, reconeix que en aquest curs està “aprenent tècniques que de normal, a la cuina de casa, no hauria fet mai”.
A més d’aquest curs, es preveu realitzar un curs de d’auxiliar d’agricultura especialitzat en poda de 145 hores entre el mes d’octubre i desembre d’enguany.
Aquestes accions estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i es decideixen a partir de les necessitats i demandes de l’empresariat de la comarca, ja que l’objectiu és donar resposta al mercat laboral de la Ribera d’Ebre.