FINALITZEM LES FORMACIONS DE CONSTRUCCIÓ I DE CELLER I MOLÍ D’OLI AMB BONES SENSACIONS
Mora d'Ebre, 16 d'agost de 2022

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre des del Dispositiu d’inserció Ribera d’Ebre VIVA seguim impulsant formacions dirigides a persones que busquen feina o bé volen aprofitar la oportunitat per canviar de perfil professional.

Nova formació d’Operari/ -ària de la construcció
Entre els mesos d’abril i juny s’ha realitzat per primer cop aquest curs de 200 hores de durada, on les 10 persones que hi han participat han estat practicant des del principi diferents tècniques de la construcció, manipulant diferents materials, fent ús de les diferents eines i maquinària i en definitiva, fent el que fa un treballador o treballadora d’aquest sector: construir i rehabilitar construccions deteriorades a diferents espais cedits pels Ajuntaments de Móra la Nova i de Móra d’Ebre.
La formació ha estat impartida per un professional del sector de la construcció de la Ribera d’Ebre amb molts anys d’experiència, no només treballant com a paleta si no també dirigint obres i els equips que hi treballen. Això ha aportat un valor afegit a la formació ja que no només ha transmès la part tècnica de l’ofici, si no també la importància de fer la feina ben feta, posant molt èmfasi a treballar evitant riscos innecessaris, treballar de manera organitzada i responsable. Amb molta passió i respecte cap a una professió que torna a tenir molta demanda i que es necessari que es professionalitzi. Tant és així que dos de les persones que han realitzat el curs es volen dedicar professionalment a aquest ofici. Baya, una de les persones participants així ho expressa “este curso me ha abierto las puertas para empezar a hacer un oficio. Tengo muchas ganas de empezar a trabajar y seguir aprendiendo”.

Segona edició del curs d’Operari/ -ària de celler i molí
Al mes de juliol s’ha realitzat per segon any aquesta formació de 95 hores de durada. Ofici amb molta sortida laboral a la comarca i territoris veïns i que contribueix a trencar amb la temporalitat en la que es troben els treballadors i treballadores del sector agrícola.
Aquesta formació s’ha realitzat utilitzant les instal•lacions cedides pel Grup Fruiter de Benissanet, on les 10 persones que hi han participat han pogut veure, conèixer i utilitzar l’espai de treball, el material i maquinaria que s’utilitza per rebre la matèria prima, elaborar i envasar oli i vi. A més a més han visitat, també, el celler Torres Priorat i Vins i Olis Sunyer on han pogut veure una altra tipologia de celler i molí, amb diferent maquinaria, diferent volum de producció, …
Aquesta formació ha anat acompanyada d’una part important de teoria impartida per un expert en el tema i a la vegada Director de l’Escola Agrària de Gandesa per tal de donar més contingut a la part pràctica i de la mà de dos professionals de cadascun dels dos sectors.

Durant la formació també hi han col.laborat, el molí d’oli d’Unió a Flix i Celler Cedó Anguera de La Serra, a quí vàrem fer una visita en la què ens varen mostrar com ho fan ells i ens varen explicar què esperen d’un operari-ària. En Xavi Cedó destacava “que en un celler petit som un equip que ha d’anar a una, has de fer de tot des del camp, a elaborar o embotellar i això fa que aprenguis moltes feines variades i cal saber escoltar ” “tampoc tindràs a ningú que et vagi manant el què has de fer tot el dia i per tant hauràs de prendre decisions”. En canvi en Josep Mª Boqueras ens deia que és important “tenir l’espai en ordre, si cau oli en alguna part, netejar-ho” o “entendre el procés, el temps que es triga afecta a la qualitat del producte però hi ha parts que no es poden accelerar, o ser curós amb els procediments per exemple en anotar dades de temperatures”.  Els participants han valorat de manera molt positiva aquestes visites, ja que han pogut comprovar que, les habilitats i aptituds que es requereixen en una empresa més gran i en una altre de més petita, són diferents. Aquesta aproximació a la professió de la mà dels propis professionals els ha servit per pensar en quin tipus d’empresa es sentirien millor treballant i quines habilitats han de millorar per accedir-hi.

Finalitzat el curs es pot dir que els resultats són molt positius, Yanderis una de les participants comenta “me pareció un curso súper interesante, me gusto todo, no conocía este perfil laboral y me sorprendió mucho conocerlo. A raíz de este curso me gustaría trabajar en un celler y en septiembre empezaré el curso de grado superior para asegurarme más posibilidades laborales”. A més, dos de les persones que han finalitzat la formació tenen previst començar a treballar, una en un molí i l’altre en un celler de la comarca.

Pràctiques en empresa, acompanyament personalitzat i altre formació.

Un cop finalitzades les formacions les persones interessades poden complementar-les amb unes pràctiques en empresa de la comarca, per tal de fer una aproximació més real a l’entorn laboral i dinàmiques de treball de l’ofici amb qüestió. Per altre banda, durant tota la formació des del Dispositiu es fa un acompanyament a les persones participants per tal donar les eines necessàries per a la inserció laboral.

A partir del mes d’octubre s’iniciarà la formació Auxiliar d’agricultura especialitzat en poda de 150h. Curs on es donarà a conèixer diferents tipologies de poda, la tècnica de l’empelt i ús i manteniment de la maquinària agrícola petita. Gran part de les hores del curs seran pràctiques i es realitzaran a diferents terrenys agrícoles cedits per l’empresariat de la comarca. Aquelles persones interessades poden trobar més informació i fer la inscripció al següent enllaç.

El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.