FORMEM A LES PERSONES EN RECERCA DE FEINA EN ELS PERFILS PROFESSIONALS MÉS DEMANDATS A LA COMARCA

baricuina

La setmana passada finalitzava la mesura formativa Auxiliar de bar i cuina, una de les 6 mesures posades en marxa aquest 2016 des del projecte Ribera d’Ebre VIVA, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local. La finalitat d’aquestes mesures formatives és millorar l’ocupabilitat de les persones aturades de la comarca que es troben en recerca de feina.

Aquesta mesura formativa, la de més durada, ha comptat amb 200 hores teòric-pràctiques durant les quals els assistents s’han pogut formar per desenvolupar les tasques pròpies dels perfils professionals d’ajudant de cuina i cambrer/a, un dels perfils més demandats a la comarca durant el 2015.  A més,  també s’han treballat tècniques per millorar la recerca de feina o treballar les competències transversals, un dels factors fonamentals a l’hora d’enfrontar-se al mercat laboral.  De les 15 persones que van iniciar aquesta mesura formativa,  4 ja han trobat feina, 3  d’elles en el sector de la restauració.

La Carmen i el Dani són dues de les persones que han assistit a aquest aprenentatge. Tots dos estan a l’atur des del 2014 i són usuaris del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral Ribera d’Ebre VIVA. Després d’haver participat en aquest aprenentatge, els dos asseguren que els hi agradaria que el seu futur professional estigués lligat al món de l’hostaleria. “Jo ho intentaré -comenta la Carmen-. M’agrada aquest sector, tot i que, en part per l’edat, m’hi veig més a la cuina que de cambrera”. Per la seva banda, al Dani li agradaria poder combinar els seus estudis d’administració i finances amb l’hostaleria, món que, d’altra banda, ja coneix bé perquè ha treballat de cambrer durant molt temps.

La Carmen i el Dani són dos bons exemples dels diferents perfils que els docents s’han trobat entre els assistents: “L’objectiu era formar tant a persones que havien tingut experiència en el món de la restauració com a persones que no. Entre la gent que s’hi va apuntar hi ha hagut de tot: gent jove, gent gran, gent amb experiència i gent que no la tenia, però tots motivats. Els nouvinguts per aprendre, i els que ja són del sector, perquè necessiten tenir pautes o saber si ho estan fent bé o no. Ara ve un temps en què hi ha molta demanda de treball i en són conscients”, comenta la Noèlia.

I és que en aquest sector es necessiten perfils polivalents, especialment per les empreses petites com la de la Noèlia. “La feina en restauració no és només parar una taula o atendre als clients. Darrere d’això està la neteja, l’ordre, saber  aprovisionar, conèixer el moviment del magatzem, saber què surt i què entra, saber quin plat ha sortit més i quin plat no surt, conèixer les fitxes dels plats… Són moltes coses! Hi ha un treball intern que no es veu però que és molt i molt important”, comenta la Noèlia, que assegura que els assistents ho han tingut clar des del principi.

Un cop finalitzades les hores lectives, ara és el torn de les pràctiques en empreses (40 hores més). La Carmen afronta les pràctiques amb il·lusió i una mica de nervis, mentre que pel Dani, que ja té experiència en el sector, és una nova oportunitat: “Considero que tot el que és aprendre és positiu, i en aquest sentit, després d’haver fet aquest curs, em sento més segur a l’hora d’enfrontar-me al mercat laboral”.