ELS PRODUCTORS DE FRUITA DOLÇA DE LA RIBERA D’EBRE IMPULSEN UNA PROVA PILOT PER INTRODUIR EL CULTIU DEL KIWI
Mora d'Ebre, 20 de novembre 2020

Els darrers anys, els pagesos de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre s’han vist forçats a arrencar conreus i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca. Fa més de deu anys que el Consell Comarcal treballa conjuntament amb el sector, però és ara que la necessitat d’alternatives per mantenir el dinamisme del sector ha unit empreses, cooperatives, propietaris, sindicats i institucions sota el paraigua del programa Ribera d’Ebre VIVA del Consell Comarcal. Ara, després de dos anys d’estudis, tots els agents treballen en la definició d’una prova pilot per a la introducció del cultiu del kiwi.

“A partir de l’experiència de productors italians i viveristes de Lleida en el cultiu del kiwi i amb l’estudi de viabilitat de cultius alternatius encarregats pel Consell Comarcal, tot apunta que aquesta fruita originària de la Xina es podria cultivar sense gaires problemes als sòls i amb la climatologia de la Ribera d’Ebre. Primer, però, cal fer les proves per assegurar-nos-en”, explica Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal. A més, es tracta d’un cultiu que permetria aprofitar bona part de les instal·lacions i la maquinària de les empreses comercialitzadores de fruita dolça, tot i que s’hauria d’invertir en els camps, sobretot per a la instal·lació de filats, cobertes i protectors de vent. Es calcula que la posada en marxa de la prova pilot requerirà una inversió d’uns 40.000 € per hectàrea de cultiu de kiwi verd, roig i groc. En el moment òptim de producció, a partir de 5 anys de la plantació aproximadament, s’hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.

REUNIÓ AMB LA CONSELLERA D’AGRICULTURA

L’objectiu del Consell Comarcal i els productors és poder posar en marxa el pla pilot a partir de la pròxima primavera, amb el cultiu d’unes 4 hectàrees ubicades en diversos sòls i alçades. Per això s’està treballant en la recerca de finançament del projecte. I amb aquesta finalitat, aquest matí, mitja dotzena de productors i representants d’empreses agrícoles de la comarca s’han reunit amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. La trobada s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. “Estem buscant fórmules en acompanyar-vos en aquesta aventura. Que les noves generacions de pagesos de la comarca tinguin aquesta valentia i facin aquest esforç és un mèrit. No podem fer altra cosa que ajudar-vos. Mirarem com ho podem vehicular”, ha explicat la consellera Teresa Jordà. Tot i que s’han de concretar opcions, les ajudes podrien arribar a través del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, dels ajuts a la diversificació de cultius i del pla de reactivació econòmica post-COVID19.

Després de la reunió al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, les autoritats i els productors s’ha desplaçat fins a un camp d’arbres fruiters del municipi de Benissanet, que podria esdevenir una de les hectàrees seleccionades per a la implementació de la prova pilot. Un projecte que neix gràcies a la iniciativa del sector a la Ribera d’Ebre, però amb la voluntat que tingui repercussió a escala de país, amb la implicació en un futur de pagesos de la resta de Catalunya.

*El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Notícia elaborada pel Departament de Premsa i comunicació del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre