LA RIBERA D’EBRE TREBALLA EN UN PROJECTE COMARCAL D’OFERTA D’ITINERARIS I PROPOSTES DE SENDERISME I CICLOTURISME
Ribera d'Ebre, 11 de novembre de 2019

El Consell Comarcal de Ribera d’Ebre, en el marc del projecte Treball a les 7 Comarques, està treballant per estructurar l’oferta comarcal d’itineraris i propostes per al públic senderista i cicloturista. L’objectiu és estructurar l’oferta de senderisme i cicloturisme a la Ribera d’Ebre, i estructurar productes turístics en aquest àmbit que ajudin a posicionar la comarca com un destí apte per a la pràctica d’aquestes activitats.

Durant els darrers mesos, el Consell Comarcal de Ribera d’Ebre ha estat treballant per fer una anàlisi inicial dels diferents itineraris a la comarca i així conèixer quin és el punt de partida. Posteriorment, s’ha treballat per definir l’estratègia  i model d’estructuració del senderisme i el cicloturisme a la comarca. Per fer-ho, ha demanat suport i idees a un espai format per 14 entitats i empreses vinculades al senderisme i cicloturisme de la Ribera d’Ebre, de fòrum de debat, consens i coordinació del projecte. També s’han realitzat un gran nombre d’entrevistes a agents públics i privats vinculats a aquesta pràctica per conèixer amb detall tota l’oferta existent.  Una d’elles, l’entitat La Cameta Coixa de Miravet, que de la mà de Josep Benaiges qualifica de “perfecte” el fet de ser “al costat dels que proposen projectes” perquè “és la manera de construir les coses, estant en contacte amb la gent que coneix el territori”.

D’altra banda, Josep Moragrega, de l’Associació d’Empresaris de Turisme Rural de la Ribera d’Ebre, considera que poder treballar conjuntament “el sector públic i el privat per definir un producte turístic a partir de recursos que ja tenim a la zona dona molta potencialitat al projecte”.

En les darreres setmanes, el Consell Comarcal ha presentat la proposta d’estratègia i model tant a les entitats i empreses que formen part de l’espai de treball per al senderisme i cicloturisme de la Ribera d’Ebre, com als ajuntaments de la comarca. És molt important que els ajuntaments coneguin de primera mà el projecte i que ajudin en la seva definició estratègica, ja que les organitzacions municipals tindran un paper decisiu quan arribi el moment d’implementar el projecte.

Lluís Balcells, de l’entitat excursionista La Picossa de Móra d’Ebre, detalla que entre les propostes hi ha “obrir una pàgina web on hi hagués una mena de catàleg amb totes les propostes de natura (bicicletes, excursions…)”.

Les propostes, segons Moragrega, podrien ajudar al sector turístic perquè el  cicloturisme i el senderisme permet “treballar uns actius que la comarca ja té, però que cal posar-los al mercat i donar-los a conèixer per augmentar el nombre de visitants, tant d’excursionistes de dia com també de gent que facin estades més llargues

En aquestes últimes setmanes d’any, el projecte encararà un moment decisiu. Es tracta de complir ja amb la quarta -i última- fase d’aquesta primera etapa. L’objectiu és definir quins són exactament els itineraris que contribueixen a la revalorització del patrimoni cultural de la Ribera, del riu, del paisatge i dels productes agroalimentaris, i posteriorment classificar-los per diferents temàtiques, diferents usos (a peu, bicicleta, e-bike…) i per a diferents segments de turistes ( familiar, sèniors, esportiu..).

Sobre la visió global del projecte, Josep Benaiges creu que és “complicat perquè s’haurien d’invertir diners i avui en dia no és senzill, però el projecte és molt positiu i es veu ben encaminat”. En la mateixa línia s’hi pronuncia Lluis Balcells, que considera que molts projectes “s’han començat a treballar i no han arribat a bon port”. Tot i així, es mostra “esperançat” perquè “tiri endavant i serveixi per donar a conèixer totes les rutes de la zona, ja que seria un aparador molt gran”.

Els següents passos a realitzar seran presentar totes les propostes concretes de rutes a tots els agents implicats i membres del espai de treball, per tal de avaluar-les conjuntament i consensuar els resultats finals.

El projecte va néixer de la necessitat de posar fi a l’oferta atomitzada d’itineraris de senderisme i cicloturisme a escala local i potenciar-la donant-li una visió comarcal. Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i forma part del pla d’acció per al desenvolupament turístic de la Ribera d’Ebre, i concretament a la línia estratègica de creació de nous productes turístics.