EL CENTRE 5G RURAL DE LA NAU DEL POLÍGON DEL MOLLÓ ENTRARÀ EN FUNCIONAMENT AL NOVEMBRE
Mora d'Ebre, 28 de setembre de 2021

Després d’un any i mig de treball tècnic i de prospeccions empresarials, la Ribera d’Ebre ha començat a executar de manera efectiva el desplegament de la tecnologia 5G Rural. Aquest matí, la seu del Consell Comarcal ha acollit la roda de premsa de presentació dels serveis tecnològics que oferirà la nau del Polígon del Molló, ubicada entre els termes de Móra la Nova i Tivissa, propietat de l’ens comarcal i centre neuràlgic de l’Àrea 5G Rural de les Terres de l’Ebre.

L’empresa barcelonina Neutroon Flytech (una ‘start up’ nascuda sota el paraigua de la Fundació i2CAT) ha començat la instal·lació de la tecnologia i els serveis de xarxa ‘indoor’ per dotar d’infraestructura la nau: equips de radiofreqüència amb fibra òptica d’alta velocitat, maquinari amb connectivitat 5G, 4G i WIFI, i programari especialitzat per optimitzar els recursos i l’interconnexió dels equips de treball. És previst que el pròxim mes de novembre ja hi puguin començar a operar empreses i centres de formació de les Terres de l’Ebre (però no només) interessats a experimentar la nova tecnologia.

El cost dels treballs puja a 98.000€ més IVA i és fruit d’una inversió desplegada pel Consell Comarcal de la Ribera amb subvenció del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya a través del PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya).

Un projecte únic a Europa

El nous laboratoris de la nau permetran innovar, per exemple, en sistemes de qualitat a través de càmeres d’alta definició, en la implementació de vehicles autònoms, en la realitat augmentada o en aplicacions per a ‘drones’. Chris Gehlen, CEO de l’empresa Neutroon Flytech, ha explicat que “el desplegament del 5G a la nou del Molló és un projecte innovador i únic a Europa, perquè integra diverses tecnologies, en una xarxa tancada i acotada, que permet un control sobre les aplicacions”. “Com que podrem implementar una xarxa desvinculada de les grans corporacions del sector, oferirem especialització tecnològica. Disposarem d’un sistema complex de servidors, però amb programari i una interfície gràfica per simplificar els processos. A més, pel fet de ser una xarxa tan localitzada, serà més fàcil la gestió de les dades i la ciberseguretat”, ha afegit.

En el desplegament d’aquests serveis també hem volgut posar èmfasi en l’apartat de formació, que coordinaran els tècnics del Consell Comarcal i de la Fundació i2CAT. Es tracta de sessions demostratives per a centres de formació, universitats, administracions públiques i empreses”, ha remarcat Miquel Vila, coordinador del departament d’informàtica del Consell Comarcal. “Aquest és un projecte en el qual hi tenim posades moltes esperances i il·lusions. És una experiència pionera a Catalunya i Europa per fer front al despoblament rural, retenir el talent, i promoure els sectors de l’energia, l’agroalimentari i la salut”, ha conclòs Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

El juliol de l’any passat, el Consell Comarcal va presentar el projecte Àrea 5G Rural Terres de l’Ebre, un projecte de desenvolupament territorial d’implantació de la tecnologia 5G, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració de la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT,  la Diputació de Tarragona i al Consorci de Dinamització del Polígon del Molló. Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, són uns espais territorials que pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris.

Notícia elaborada pel Departament de Premsa i comunicació del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre