El potencial del GR-99 o Camí Natural de l’Ebre pel turisme

L’Ebre és el riu més gran i amb més cabal de l’Estat espanyol, així com un dels rius més coneguts i emblemàtics. L’únic gran riu peninsular que desemboca a la Mediterrània neix al poble de Fontibre (Cantabria), al vessant sud de la Serralada Cantàbrica, i desemboca a Deltebre (Catalunya). Transcorre per les comunitats autònomes de Cantabria, Castella i Lleó, la Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya, on finalitza el seu recorregut formant el característic Delta de l’Ebre, declarat Parc Natural l’any 1983 i actualment integrat en la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

En paral·lel als seus 908 quilòmetres hi transcorre un dels principals senders de gran recorregut de la Península Ibèrica, el GR-99, també conegut com a “Camí Natural de l’Ebre”. Aquest sender travessa paisatges i entorns naturals molt diferents entre ells, amb un primer tram amb paisatges propis d’alta muntanya, un tram central molt més pla i estepari, i la part final amb uns paisatges plenament mediterranis. Bona part del territori a l’entorn del riu es troba protegit i en molt bon estat de conservació, fet que comporta una riquesa natural i paisatgística extraordinària a bona part dels seus trams.

La major part de la fauna ibèrica més característica està representada en aquest corredor, on hi habiten emblemàtiques espècies d’aus i mamífers tant d’interior com de costa, així com una amplia mostra d’insectes i invertebrats. També és molt destacable la flora que es troba a l’entorn del riu, que canvia en funció dels diferents ambients climàtics que es creen al llarg del recorregut.

Al llarg de la història els diferents pobles que han habitat la Península Ibèrica han establert assentaments a la vora del riu Ebre, i bona part s’han conservat fins avui com a testimonis del rellevant paper de l’Ebre ja des de l’època dels ibers i els romans, la ocupació musulmana o posteriorment durant la industrialització.

La diversitat de climes i la fertilitat de la terra que envolta el riu fa que al seu entorn s’hi produeixi una varietat agrícola i gastronòmica molt important, amb una producció diversa i de molta qualitat destacant algunes de les millors zones vitivinícoles i de producció d’oli d’Espanya.

L’amalgama de paratges que ofereix el GR-99, cadascun amb la seva personalitat i característiques històriques, gastronòmiques, naturals i culturals pròpies, fan que el GR-99 o Camí Natural de l’Ebre tingui un enorme potencial per convertir-se en un reclam turístic molt important, tant pels amants del senderisme, el cicloturisme o les excursions eqüestres, com pels visitants que venen a descobrir els territoris per on transcorre el riu Ebre.