DEU EXPLOTACIONS AGRÀRIES DE LA RIBERA OBREN PORTES AQUEST CAP DE SETMANA DEL BENVINGUTS A PAGÈS.
Móra d'Ebre, 5 e juny de 2018
Descobrir camps, ramats i obradors de la Ribera d’Ebre; conèixer diferents varietats de fruita i verdura, moltes 100% ecològiques; passejar per una plantació de cirerers i presseguers en el moment de la collita; elaborar una coca amb les cireres acabades de collir al camp; apropar-se al món de la ramaderia bovina trepitjant les pastures i a través de vedells acabats de néixer; munyir les ovelles i veure com s’elabora el seu formatge; escoltar com es feia el blat des la mateixa era estant; tocar i tastar els productes de qualitat que ofereix la Ribera, l’oli, el vi, la fruita dolça, ametlles… rodejats d’animals de granja, que en alguns casos viuen en llibertat a les mateixes explotacions. I tot això, enmig de paisatges naturals, banyats pel riu Ebre o envoltats de les serralades que conformen l’orografia de la comarca. “Fa goig veure com cada any són més els productors riberencs que se sumen a aquesta iniciativa, una manera magnífica per donar-se a conèixer i per fer xarxa entre nosaltres mateixos”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim.
I és que aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny, deu productors agrícoles, una restauradora i quatre establiments d’allotjament de la Ribera d’Ebre se sumen a la tercera edició del Benvinguts a Pagès, una iniciativa amb la qual es vol donar a conèixer el món rural, el treball dels pagesos i la qualitat dels productes de proximitat a través de les visites gratuïtes a les explotacions agràries de la comarca. A més, en aquests tres anys, també ha posat en contacte als productors riberencs, molts dels quals no es coneixien.
La labor de la gent que viu del camp
Visitants d’arreu, també veïns dels pobles de la comarca, podran doncs conèixer de prop les explotacions, preguntar sobre l’ofici de pagès o ramader, tastar el producte que s’hi fa, i fins i tot comprar-lo i participar de l’activitat al camp. “La millora manera de valorar el nostre producte i la nostra feina és que vinguin a veure com el fem i ens posin cara”, diu Noemí Poquet, de Molí de Rué, elaboradors d’oli i vi. Ella repeteix experiència, com la Laura Bladé, de la formatgeria Laura, que destaca que “són uns dies molt bonics,
Els visitants podran viure en primera persona com és la vida al camp.
La presentació dels productors participants de la Ribera s’ha fet avui a Flix.
la gent que ens visita ho gaudeix molt, grans i petits; la seva cara de satisfacció no té preu”. Per a altres, aquest és el primer any que se sumen al Benvinguts a Pagès, i tenen bones expectatives de donar a conèixer el producte que elaboren, comparteixen la Sònia Fernàndez de Cirera de Miravet, l’Arnau Farnós del Celler Mas Manxol i la Judit Boira de Les Àrgoles.
Tots coincideixen en la importància d’arribar al client final, sense intermediaris, que els ofereix una iniciativa com la del Benvinguts a Pagès, que a més és una manera de donar valor a l’ofici i al món rural: “Criar els animals en pastures és útil també per prevenir incendis forestals”, demanda en Joan Pellissa, dels Bordissets de la Rafela. També en David Aymí, que produeix oli, ametlles, cigrons i productes d’horta 100% ecològics sota la marca Ecopagesos, reivindica la gran labor que fa la gent que viu i treballa al camp, ja que “per exemple produir sense productes químics fa que les explotacions tinguin molta vida, broten herbes que feia anys que no es veien”. És una “bona oportunitat per conèixer com viuen els animals, quines tasques fan i com es cultiven les fruites i verdures que després es consumeixen”, diu en Marco de la Granja de Flix, una finca que es treballa amb el sistema de permacultura, tot sostenible, amb els mateixos recursos que ofereix la terra i els animals, entre els que es compten rucs, ovelles, gallines, porquets, gallines, ànecs… que es podran visitar aquest cap de setmana, coincidint amb l’apertura de les explotacions a tothom.
La iniciativa permet entrar i descobrir el treball de pagès i dels ramaders in situ.
Tres rutes i propostes vàries per descobrir la comarca
En el cas de la Ribera, i amb el suport del Consell Comarcal, s’ha editat un díptic informatiu amb les diferents propostes per fer aquest dissabte i diumenge a la comarca. S’inclouen tres rutes que combinen visites als camps, als ramats i a diferents obradors d’arreu del territori, complementades amb la Festa de la Cirera i la Fira dels Canterers de Miravet, i el menú degustació dels productes riberencs a l’Hostal Gastronòmic La Creu de Móra d’Ebre, que a més és un dels quatre establiments que ofereix ofertes especials d’allotjament per aquest cap de setmana, juntament amb la Casa del Castell i l’Hostal 7 de Ribera també a la capital de la comarca, i el Càmping i Alberg de Tivissa. A més de les explotacions ja citades, també participen Biopaumerà i la Cistella de l’Ebre.
Més informació del Benvinguts a Pagès a la Ribera, visita la pàgina web de Turisme.
Clica sobre la imatge per consultar el díptic de Benvinguts a Pagès a la Ribera 2018.
Arnau Farnós, del celler Mas Manxol, a Rasquera.
Joan Pellissa, dels Bordissets de la Rafela, a Rasquera.
L’apertura de les explotacions permetrà veure com es fa el producte a la Ribera.
Sònia Fernàndez, de Cirera de Miravet, que també estarà present a la fira.
David Aymí és agricultor 100% ecològic a la Palma d’Ebre.
Joaquim Roset, regidor de Tivissa i representant del càmping i alberg municipal.
Foto de tots els productors que participen enguany al Benvinguts a Pagès a la Ribera.
Noemí Poquet, de Molí de Rué a Vinebre, elaboradors d’oli i vi.
A algunes explotacions es podran veure animals en llibertat durant el cap de setmana.
Els visitants descobriran que significa viure a pagès en un entorn rural únic.
taula de productes riberencs participants en l’edició 2018 de Benvinguts a Pagès.
El contacte amb el camp i la natura, i els productes locals, actius per visitar la Ribera.
Laura Bladé elabora formatges a Rasquera amb el seu propi ramat.
Judit Boira, amb l’oli les Àrgoles de Miravet.
Marco té cura del camp i un bon nombre d’animals a la Granja de Flix.