GAIREBÉ 1.500 PERSONES HAN VISITAT EXPLOTACIONS AGRÀRIES DE LA RIBERA D’EBRE AMB EL BENVINGUTS A PAGÈS.
Móra d'Ebre, 18 e juny de 2018

Descobrir camps, ramats i obradors de la Ribera d’Ebre; conèixer diferents varietats de fruita i verdura, moltes 100% ecològiques; passejar per una plantació de cirerers i presseguers en el moment de la collita; elaborar una coca amb les cireres acabades de collir al camp; apropar-se al món de la ramaderia bovina trepitjant les pastures i a través de vedells acabats de néixer; munyir les ovelles i veure com s’elabora el seu formatge; escoltar com es feia el blat des la mateixa era estant; tocar i tastar els productes de qualitat que ofereix la Ribera, l’oli, el vi, la fruita dolça, ametlles… rodejats d’animals de granja, que en alguns casos viuen en llibertat a les mateixes explotacions. I tot això, enmig de paisatges naturals, banyats pel riu Ebre o envoltats de les serralades que conformen l’orografia de la comarca. “Fa goig veure com cada any són més els productors riberencs que se sumen a aquesta iniciativa, una manera magnífica per donar-se a conèixer i per fer xarxa entre nosaltres mateixos”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim.

Bona acollida a l’aposta per obrir al públic les explotacions agràries de la Ribera d’Ebre, el passat cap de setmana, dins la iniciativa Benvinguts a Pagès, que se celebrava per tercer any consecutiu arreu del país. Gairebé 1.500 visitants, el doble que en l’edició de l’any passat, es van apropar a les explotacions riberenques per conèixer de primera mà el dia a dia i el treball al camp, així com per veure en directe les tasques que fan els pagesos i ramaders, i els seus productes i serveis. Els visitants han descobert camps i varietats de fruita, ramats i obradors, i en alguns casos van poder participar en activitats organitzades, com buscar un tresor enmig de les vinyes, o fer un tast de vins, o degustar carn criada en la llibertat de les muntanyes riberenques i, fins i tot, veure i els més agosarats abraçar animals recent nascuts els darrers dies a la comarca.

Gairebé 1.500 visitants van visitar el cap de setmana passat les explotacions riberenques participants en la tercera edició de Benvinguts a Pagès.

Però el seguiment no ha estat igual a totes les explotacions, ja que els visitants s’han sentit atrets sobre tots per aquelles explotacions que tenen animals, com la Granja de Flix, o les vaques i bous dels Bordissets de la Rafela i les cabres de la formatgeria Laura, aquests dos a Rasquera. Amb tot, el balanç és positiu, ja que contribueix a posar en valor el sector agrari de la comarca i el seu producte autòcton. Els pagesos de la Ribera destaquen, a més, que la majoria dels visitants van aprofitar la visita a les explotacions per comprar productes autòctons, una tendència que ha estat generalitzada arreu del país i que ha resultat ser un factor diferencial i positiu respecte a altres edicions del Benvinguts a Pagès.

Sobre tot famílies amb nens

El públic visitant ha estat sobre tot famílies amb nens, procedents de la zona del Camp de Tarragona i ciutats de l’entorn metropolità de Barcelona, però també veïns de la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre i territoris propers que han aprofitat l’obertura al públic de les finques i obradors per conèixer millor la feina que duen a terme els seus convilatans. I és que precisament aquest era un dels objectius que es fixaven els empresaris de la comarca que s’han sumat a la iniciativa, fer xarxa entre ells i donar a conèixer la seva activitat entre els mateixos riberencs.

A més dels ja citats, participaven també en l’edició d’enguany els elaboradors de vi i oli Molí de Rué, Celler Mas Manxol, Les Àrgoles, els productors de fruita de la Cirera de Miravet, la marca de cultiu 100% ecològic d’Ecopagesos,  Biopaumerà i la Cistella de l’Ebre, així com l’Hostal Gastronòmic La Creu de Móra d’Ebre, la Casa del Castelll’Hostal 7 de Ribera i el Càmping i Alberg de Tivissa.  En el cas de la Ribera d’Ebre, a més, es va editar un díptic informatiu amb tres rutes proposades pels mateixos participants i la visita es complementava amb la Festa de la Cirera i la Fira dels Canterers de Miravet que se celebrava diumenge a Miravet.

Benvinguts a Pagès ha estat una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de l’Agència Catalana de Turisme, i de la Fundació Alícia, amb la col·laboració dels Consells Comarcals com el de la Ribera d’Ebre, Consorcis i Oficines de Turisme i nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya. Tot plegat va mobilitzar més de 25.000 persones arreu de Catalunya, un 40% més que l’any passat i el doble respecte la primera edició. L’oferta del cap de setmana va incloure prop de 900 activitats, amb visites gratuïtes a més de 230 explotacions agràries, la participació de 235 restaurants i 280 allotjaments i una oferta amb prop d’un centenar d’activitats paral·leles.