L’OLI GURMET RIBERENC ‘DOLIUM’ ACONSEGUEIX EL SEU PRIMER RECONEIXEMENT EN LA FIO 2018 DE MÓRA LA NOVA
Dolium Fira Intercomarcal de l'Oli
Móra d'Ebre, 29 de gener de 2018

L’estrena en fires i concursos de Dolium, el nou oli gurmet de la Ribera d’Ebre, ha deixat un bon gust de boca als seus productors i impulsors del projecte, entre ells el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Aquest oli riberenc participava aquest cap de setmana a la Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO) de Móra la Nova, el primer aparador on es presentava Dolium, i on hi ha obtingut el seu primer reconeixement: el Segon Premi en la categoria d’Olis de producció convencional, i subcategoria d’Olis fruitats verds, després de ser valorat pel Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. El lliurament d’aquests guardons va ser un dels darrers actes de la FIO 2018, que va tancar portes el diumenge a la nit, després de dos dies d’intensa activitat.

El públic de la Fira oleícola ha pogut degustar la primera producció d’aquest oli, elaborat amb tres varietats d’oliva de la Ribera d’Ebre, entre elles l’autòctona Fulla de Salze, només localitzada en una zona determinada de la comarca i que representa la meitat del cupatge del nou oli. I és que els productors de Dolium han estat presents a la FIO amb un estand propi, però també amb un de conjunt per promocionar aquest oli gurmet, fruit del treball conjunt que van fer nou empreses productores de la Ribera al llarg de 2017: La MasrojanaOlis EscodaMolí de RuéLes ÀrgolesOlis MontanéAceites Hijo Manuel SuñerOlis Cal Brisda i dues cooperatives: l’Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta i l’Agrícola Sant Jaume de Benissanet, amb el suport del Consell Comarcal i l’assessorament expert dels tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Professionalització del sector oleícola

Més enllà de treure al mercat un producte de marca pròpia, l’objectiu del projecte és la professionalització i la millora de la competitivitat de les empreses riberenques, tot plegat per diversificar l’economia de la comarca. En la mateixa categoria que participava l’oli riberenc, han participat productors que, a part de participar en aquest projecte col·lectiu, també ho fan com a productors autònoms. Així, el primer premi en la categoria d’Olis de producció convencional i subcategoria d’Olis fruitats verds de la FIO 2018 ha estat per a Les Àrgoles de Miravet i el tercer, per Olis Montané de la Torre de l’Espanyol. Tots dos productors formen també part del projecte de l’oli Dolium.