COMERCIANTS DE LA RIBERA D‘EBRE VALOREN MOLT POSITIVAMENT EL SEMINARI D’APARADORISME IMPARTIT PER LA MÒNICA PLA DURANT ELS DARRERS MESOS.
Móra d'Ebre, 30 de maig de 2018
El passat mes de març es va portar a terme un seminari d’aparadorisme que es va estructurar en un total de vuit sessions presencials amb un contingut teòric i pràctic i amb exemples de casos d’altres realitats de comerços de proximitat. Els objectius d’aquest seminari, van ser el de crear un espai de generació de coneixement entorn de l’aparadorisme que al mateix temps permetés l’aprenentatge, el debat entre els assistents però sobretot l’aplicació final en el punt de venda de cadascun dels establiments participants. D’aquesta manera, es pretenia incrementar també el valor afegit en els establiments de proximitat i que aquests, coneguessin les darreres tendències que els permetés millorar com a negocis detallistes.
Tot i que el seminari estava previst inicialment per a 10-15 alumnes, el gran interès i acollida que va tenir per part dels diferents comerços de la comarca, va fer que s’ampliés fins a un total de 18 participants de diferents municipis i de diferents sectors: llibreries, mobles, ceràmica, estanc, forn, ferreteria… El seminari va ser impartit per Mònica Pla, una professional que es considera molt corporal i plàstica i intenta defugir de la feina que sigui més tècnica o cerebral. Ens explica que “Jo considero que vaig començar en el món de l’art i a fer les meves pròpies peces creatives amb tan sols 5 anys”.
La seva trajectòria professional com a aparadorista va iniciar-se a la desapareguda cadena de botigues Podium de la demarcació de Barcelona, fins que la van nomenar cap d’aparadors. Amb els anys i amb l’experiència que anava adquirint, va acabar per posar en marxa, junt amb una sòcia, la seva pròpia empresa: Sevillana Producciones de Diseño, on va portar a terme diversos projectes durant uns anys i amb el que va ser guardonada amb 3 premis, dos d’ells des de Turisme Barcelona i un altre per la coneguda marca Nike. Mònica es considera una interiorista molt humanista, que li agrada estar prop de les persones mitjançant un camí d’auto coneixement i creixement personal “aquest aprenentatge no s’acabarà mai… jo vaig trobar en el meu interior, moltes pors i bloquejos que no m’ajudaven a avançar”. Amb aquests coneixements, detectà que l’art havia de ser alguna cosa més significativa per tant, la seva feina la porta a terme des de la part més personal, ajudant a emprenedors i empresaris a què evolucionin per aconseguir treure des del seu interior un projecte més aviat emocional i que no acabi sent un projecte imposat per gustos preconcebuts “molts són els que pensen que la creativitat i les emocions surten del cap i no és així. Aquesta surt del centre del cos, alineant: la bellesa que ens prové del cor, l’estructura creativa que ve del cap i l’energia que prové de la pelvis. Desbloquejar la pelvis i alineant les tres parts, la creativitat flueix per si sola i el que es mostra, acaba agradant a tothom perquè ho hem creat sentint-ho des de dintre” explicà en una de les sessions del seminari.
Posar-se a ballar, va ser un dels primers exercicis en el seminari d’aparadorisme.
Es per això que un dels primers exercicis que va demanar als assistents, va ser posar-se a ballar, un fet que va sorprendre però va ser l’inici per perdre les pors induïdes en ells mateixos i també la vergonya davant de la resta. Va ser una manera de posar en marxa la part més creativa de la persona “Ens va fer ballar i tots ens vam quedar sorpresos perquè no enteníem quines eren les seves intencions ni pretensions” – ens explica Anna Mari Sarroca de Móra d’Ebre.
Mitjançant aquesta i altres tècniques emocionals, l’objectiu va ser ensenyar als participants a fer uns aparadors de la manera més creativa fent un viatge a través del seu cos, sentint que l’energia fluís i no prendre decisions des del seu cap. Així s’aconsegueix crear autèntiques obres d’art i aquestes, arriben a connectar amb els consumidors. Mònica Pla ens declara que “si quan es fa una feina, aquesta està molt meditada i pensem que allò acabarà funcionant, quan això no succeeix, acaba per frustrar-nos professionalment i personalment”. Una de les participants als seminaris, Lurdes Casado de l’Estanc Arts de Móra la Nova ens diu “Ella inspira i motiva i corregeix defectes però ajuda al fet que un mateix tregui la seva pròpia creativitat” i coincideix amb la Núria Coromina de la Llibreria Núria de Benissanet que a més afegeix “ens ajudava a veure el perquè un aparador no ens acaba quedant bé o no ens acaba agradant”.
Una de les sessions formatives durant el seminari.
Aparador. Llibreria Núria de Benissanet. Cedida.
Mònica Pla valora molt positivament els resultats finals que es varen aconseguir del seminari impartit a la Ribera d’Ebre. També en fan una molt bona valoració els assistents “va ajudar a renovar la meva imaginació i a veure què estava estancada. Ara recordo a Mònica i les seves indicacions cada cop que treballo en els meus aparadors” diu Anna Mari Sarroca de la botiga de regals Anna Mari de Móra d’Ebre.
Mònica Pla fa èmfasi a la manera de com els comerços de proximitat s’enfoquen a vendre i acaben posant en els seus aparadors tots els productes, creant un poti-poti que visualment no acaba enganxant i això acaba creant rebuig i confusió entre els consumidors finals, però ens declara que està totalment convençuda que la tendència a partir d’ara i, sobretot entre els participants al seminari d’aparadorisme, serà la de fer grans canvis i en pocs mesos veure grans resultats.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de desenvolupament local.