2021 – FRUITA DOLÇA
Projecte per a la diversificació del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre: Prova pilot de kiwi

Des de l’any 2008, el sector de la fruita dolça de la Ribera d’Ebre s’afronta al virus de la Sharka. Una perillosa problemàtica que provoca greus conseqüències als albercocs, prunes, presseguers i nectariners i que es pot dispersar i propagar a altres cultius del gènere Prunus. Fins al moment, no hi ha un tractament per al cultiu afectat, cosa que obliga a arrencar i destruir les plantacions de presseguer i nectarina afectades pel virus. Des que es va detectar la presència de la Sharka a la comarca, s’han arrencat més de 400 hectàrees.

Per donar solucions i suport a les productores, el 2019 el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a través del projecte Ribera d’Ebre VIVA, va realitzar l’Estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre. Per un correcte desenvolupament de l’estudi, es va cooperar amb el empreses fructícoles de la Ribera d’Ebre, el Departament d’Agricultura i l’IRTA.

PER QUÈ EL KIWI?

En l’estudi es va analitzar l’evolució del consum i de la producció de diversos cultius, tant a escala nacional com internacional, es van realitzar entrevistes a persones expertes, per obtenir informació detallada, i a comercialitzadores nacionals i internacionals per conèixer quins dels cultius identificats tenien sentit comercial. Després d’analitzar el creixement al mercat, l’adaptabilitat i la viabilitat comercial, es van concloure tres possibles alternatives, una d’elles va ser el kiwi pels següents motius:

  • El seu consum té un alt creixement en el mercat durant els últims anys.
  • El mercat espanyol és deficitari, ja que es consumeix més producte del que es produeix.
  • És un cultiu rendible.
  • Els canals de venda són els tradicionals als del sector de la fruita dolça de pinyol.
  • Tot apunta al fet que el cultiu es pot adaptar a la climatologia i al sòl de la Ribera d’Ebre.

Arran de l’estudi i de la voluntat de les empreses de la fruita dolça de pinyol de la Ribera d’Ebre per cercar eines per pal·liar la problemàtica de la Sharka, l’any 2020 dins el projecte Ribera d’Ebre VIVA es va treballar per realitzar una prova pilot de kiwi per verificar l’adaptació del cultiu a les característiques climatològiques i del sòl de la Ribera d’Ebre.

Així mateix, gràcies al treball realitzat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la introducció de plantacions de kiwi a la zona és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Agricultura, que invertirà prop de 350.000 € en cinc anys per introduir el cultiu del kiwi a la comarca.

Es preveu que aquesta prova pilot tingui repercussió en l’àmbit comarcal i català, ja que té per objecte estudiar l’adaptabilitat del cultiu a les característiques climàtiques i del sòl de la Ribera d’Ebre i vol que esdevingui una font de coneixement a la resta de les productores de la comarca i del territori català. Per aquest motiu, la prova pilot es durà a terme en diverses finques i amb diverses varietats de kiwi.

A l’estiu d’aquest 2021 s’instal·laran els sistemes d’ombreig i protecció, cavallons de plantació i sistema de reg, perquè a la tardor estigui ja tot preparat per poder-hi plantar els kiwis. El seguiment i acompanyament al sector es realitzaran durant els pròxims cinc anys amb l’objectiu de treballar conjuntament en l’adaptació del cultiu i també d’implementar estratègies adequades al terreny. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.