PROJECTES EUROPEUS A L’ENTORN DE GRANS RIUS
Mora d'Ebre, 24 de gener de 2016

Alguns dels principals rius europeus són espais de referència per la pràctica del turisme. És el cas, per exemple, del riu Loire a França, tal com vam explicar en un article anterior,  així com molts altres tant a Europa com a la resta del món. Els rius configuren uns escenaris ideals pels amants del turisme en zones rurals, que busquen la descoberta dels territoris d’una manera tranquil·la i relaxada en uns paisatges d’una gran bellesa i riquesa natural, utilitzant ja sigui el cotxe, la bicicleta, els trajectes a peu o mitjans de transport fluvials per gaudir del trajecte. El riu Ebre no és una excepció, i ja disposa d’una infraestructura de gran qualitat, el GR 99, per seguir el seu transcurs des del seu naixement, a Fontibre (Cantabria), fins a la seva famosa desembocadura al Delta de l’Ebre.

Degut a aquest potencial de captació de visitants, molts projectes de dinamització turística a l’entorn d’espais fluvials han tingut el suport de diferents fons europeus. Un dels rius on s’hi han desenvolupat més projectes de dinamització econòmica és el riu Danubi, que neix a la Selva Negra d’Alemanya i desemboca al mar Negre, a Romania, després de fluir per 10 països europeus. Un dels primers projectes de cooperació que va aconseguir finançament europeu va ser a través d’un programa Interreg II C, que es va portar a terme entre el 1994 i 1999. Però posteriorment ha aconseguit finançament per a projectes de senderisme, turisme cultural i mobilitat sostenible, entre altres. Fins i tot, existeix un fons propi dins el programa Interreg, el Danube Transational Programme, pel finançament de projectes de cohesió social, territorial i desenvolupament econòmic sostenible a l’entorn d’aquest riu.

El riu Rin, que neix a Suïssa i desemboca al mar del Nord, a Holanda, també ha sabut captar projectes europeus pel foment del turisme. En aquest cas, el projecte conegut com a Derramage, va servir per crear l’Eurovelo 15 i desenvolupar tota una estratègia de desenvolupament i màrqueting turístic associada, a iniciativa de 4 països europeus (Holanda, Alemanya, França i Suïssa). Disposava d’un pressupost de 2,3 milions d’euros que es va executar entre els anys 2010 i 2013, i a resultes del projecte es va crear la web de promoció turística Rhin Cycle Route. A través d’aquest vídeo (en anglès) es pot tenir una idea general del projecte https://www.youtube.com/watch?v=aYQxJPJPEWE.

Un exemple molt més proper el trobem amb el riu Ter, que neix a Ulldeter, al Ripollès i desemboca a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà (Girona). Diversos projectes de desenvolupament econòmic i turístic, però també de conservació ambiental, han estat aprovats a l’entorn del riu. Entre ells s’hi troben 2 projectes Interreg transfronterers i un projecte LIFE, el LIFE Riparia TER de restauració d’hàbitats fluvials, que va ser executat pel Consorci Alba – Ter entre els anys 2010 i 2013 amb un pressupost total de més de 900.000 €.

Si es treballa amb aquesta perspectiva, el riu Ebre també pot convertir-se en l’eix estructurador d’algun projecte beneficiari de programes de finançament nacional o  europeu per desenvolupar projectes de desenvolupament econòmic i rural sostenible.