FINALITZEN ELS CURSOS DE PEÓ DE CELLER I MOLÍ I CUINA AMB LA VISITA A EMPRESES I L’ENTREGA DE DIPLOMES
Mora d'Ebre, 23 de juliol de 2021

Entre els mesos de juny i juliol finalitzen les accions formatives en peó de celler i molí i ajudant de cuina i rebosteria, adreçades a persones desocupades de la Ribera d’Ebre.

Al curs en peó de celler i molí hi han participat un total de nou persones (dues dones i set homes), una de les quals segueix amb la formació que imparteix l’Escola Agrària de Gandesa. Pel que fa al curs d’ajudant de cuina i rebosteria ha comptat amb la participació de dotze persones. 

Aquestes accions formatives realitzades dins del projecte Ribera d’Ebre VIVA no es podrien dur a terme sense la implicació i col·laboració del teixit empresarial de la comarca. Tal i com destacava la Gemma Carim, Presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, durant l’entrega de diplomes del curs de peó de molí i celler “sense la col·laboració del sector Públic i el privat aquestes accions no es podrien dur a terme”.  

En aquest sentit el Taller de visites a empreses de la comarca permet a les persones participants conèixer la realitat del món laboral per al qual s’estan formant de la mà dels mateixos professionals del sector així com aprendre quins requisits tenen en compte aquests quan busquen personal per a les seves empreses. A més, es tracta d’una activitat que complementa i millora el seu procés d’aprenentatge i és una bona manera que l’empresariat visualitzi que a la comarca hi ha persones en recerca activa de feina amb interès per incorporar-se al mercat laboral.

Dues participants practicant al celler de la Cooperativa de Benissanet

Diverses empreses col·laboren en la formació pràctica del curs de peó de molí i celler 

Un dels aspectes més valorats per les persones que passen per la formació de Ribera d’Ebre VIVA és la metodologia d’aprenentatge pràctica, ja que els continguts compten amb un important nombre d’hores que es realitzen en un entorn de treball real. En el cas del curs de peó de celler i molí d’oli s’han realitzat un total de 96 hores de pràctica a la Cooperativa de Benissanet. Pel que fa a l’explicació dels conceptes teòrics hi han participat docents de l’Escola Agrària de Gandesa. D’altra banda, Noemí Poquet, propietària del Molí de Rué i Joan Casadó, gerent d’ Unió Fruits, van rebre la visita de les persones participants i van explicar perquè són tant importants les actituds/aptituds de les persones que es volen dedicar a treballar en el sector agrari. 

Formació pràctica a la Cooperativa de Benissanet 

Escoltant les explicacións d’Unió al molí de Vinebre

Visitant un camp per entendre millor el procés d’elaboració

Un instant al celler de Molí de Rué

El curs d’ajudant de cuina i rebosteria ha comptat amb la participació de l’Hospital comarcal i Gust a Ribera restaurant

Per la seva banda, el curs d’ajudant de cuina i rebosteria també ha ofert una important formació pràctica en un entorn real d’una cuina de restaurant. Cada dia les persones participants s’han ajuntat en parelles i han cuinat part d’un menú de cinc plats: un entrant, un primer plat, un segon plat , una guarnició elaborada amb tècniques concretes i uns postres. Cal remarcar també que enguany s’ha apostat per incloure el producte local i de proximitat en les elaboracions reforçant així el treball d’impuls del producte local que fem des de Ribera d’Ebre VIVA. En aquesta edició, els participants han trepitjat les cuines de Gust a Ribera Restaurant i la de l’Hospital comarcal, veient de prop dues maneres de treballar en una mateixa feina, la d’ajudant de cuina, però amb una concepció totalment diferent.

Dos instants de la visita a Gust de Ribera

Imatges de la formació pràctica del curs de cuina a Restaurant Ferran

La responsable de cuina de Gust a Ribera, Francina Abella, els hi ha explicat el funcionament del restaurant i tot allò que busca del personal: “En un restaurant, cuina i sala som un equip, la comunicació ha de ser fluida, si no anem bé no funcionarà” i va afegir que “en una cuina, cal molta organització i planificació, cal pensar en què necessito per l’endemà o si encenc la fregidora pensar tot el què puc preparar“. Francina Abella també va inculcar alguns aspectes essencials de la professió com que “en una cuina el 40% és cuinar i l’altre 60% és neteja i és un aspecte que costa molt…” i que “és una feina dura, amb moments de tensió, s’ha de ser receptiu, estar disposat a aprendre, amb ganes de fer-ho bé i sempre donar-ho tot que mai et puguin dir que no vas fer“.

Una altra realitat ben diferent és la dels treballadors de la cuina de l’Hospital Comarcal, on Toni Biarnes va explicar la forma de funcionar d’una cuina de restauració social, destacant que té certa similitud a una “fàbrica” per estar distribuïda com si es tractés d’una línia de producció: la zona de recepció de mercaderies – emmagatzematge, la zona d’elaboració de freds i calents, la zona d’emplatat i la zona de sortida cap a les habitacions, a més de tenir una zona específica per neteja. Per Biarnes, l’ordre i la traçabilitat dels producte en el magatzem és molt important perquè cal “saber en cas d’una incidència quina ha estat la causa”. Abans de cloure la visita, Biarnes va deixar clar que la “responsabilitat, autonomia, motivació, que no s’hagin d’explicar les coses moltes vegades i la higiene” són aspectes que no poden faltar mai en una cuina. 

Les persones participants acabaran la formació el proper 26 de juliol, i a continuació està previst que la majoria realitzin pràctiques no laborals en diferents restaurants i cuines de la Ribera.

Sessions específiques sobre emprenedoria com a complement de la formació de cuina

El sector de la restauració i hosteleria representa una oportunitat per aquelles persones que es decideixen a iniciar un negoci. Per aquest motiu, en aquesta edició del curs s’ha inclòs també una sessió d’emprenedoria. En aquest cas es va impartir una petita formació des de servei d’emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i es va parlar sobre la decisió de crear una empresa, que porta a les persones a emprendre, les característiques de la persona emprenedora i les tres parts importants del procés d’emprenedoria: tenir una idea, desenvolupar un pla d’empresa i l’elecció de la forma jurídica. Per finalitzar aquesta sessió es va posar sobre la taula un cas pràctic i entre totes les participants es va elaborar un pla d’empresa per la creació d’un restaurant a la Ribera d’Ebre. 

L’objectiu principal dels cursos que s’ofereixen des de Ribera d’Ebre VIVA és que les persones que els porten a terme rebin una formació integral per accedir al mercat laboral en sectors on manca mà d’obra professionalitzada. En aquest sentit, s’ha aprofitat l’entrega de diplomes per animar a les persones participants que busquen feina a seguir formant-se i a aprofitar el suport que es dona des del Consell Comarcal a través del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de Ribera d’Ebre VIVA. 

Foto de grup durant la visita a la cuina de l’Hospital Comarcal 

Amb la finalització d’aquestes dues accions formatives, el Dispositiu Ribera d’Ebre VIVA seguirà donant continuïtat a l’oferta de formació. El proper curs serà el de cuidador/a de persones dependents previst per setembre. Les inscripcions per a realitzar-lo ja estan en marxa.

Aquestes formacions estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i es decideixen a partir de les necessitats i demandes de l’empresariat de la comarca, ja que l’objectiu és donar resposta al mercat laboral de la Ribera d’Ebre.

*El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.